VIJESTI
10.04.2019 u 15:25

NOVOSTI U LIBERTASU Nema više švercanja, stigli zaštitari

Nakon što smo upozoreni od nekoliko naših sugrađana kako se u posljednje vrijeme mogu vidjeti zaštitari u javnom gradskom prijevozniku - Libertas, pokušali smo doznati o čemu se radi. Jedna Dubrovkinja je za svoje dijete kojemu je oduzet pokaz od strane zaštitara morala poći u Remizu i provjeriti zašto mu je oduzet pokaz s obzirom kako je učenik i uredno plaća svaki mjesec njegovo produljenje. Otkrilo se kako je ipak riječ o tehničkoj pogrešci, te je pokaz vraćen drugi dan, ali zašto su onda ti zaštitari djetetu oduzeli pokaz s obzirom na uređaje koje posjeduju za provjeru pokaza ?


komentara  0

Naime, prvo da pojasnimo, u Libertasovim autobusima nisu zaštitari, već su oni dodatni kontrolori u suradnji sa Securitas Hrvatska d.o.o. Dijete iz priče je među 32 osobe kojima su oduzete karte ili pokazi u prvom tjednu primjene aplikacije za kontrolu voznih karata. Međutim, ne mora biti uvijek pogreška u vama, moguća je i tehnička pogreška u sustavu koja se utvrdila nakon oduzimanja pokaza u Remizi. Na kraju je djetetu uredno vraćen pokaz uz ispriku.

Iz Grada Dubrovnika su kazali kako su kontrolori iz Zagreba od 1. travnja opskrbljeni novim uređajima s mobilnom android aplikacijom za kontrolu karata.

- Kontrole voznih karata zbog inovacije postale su značajno efikasnije. Prvi tjedan primjene kontrolirane su 2074 karte, od kojih su 32 oduzete jer nisu bile valjane. Probno razdoblje rada s aplikacijom traje do 31. svibnja 2019.

Zašto provjere karata i pokaza i dalje ne obavaljaju kontrolori iz Libertasa, već tvrtka iz Zagreba?

- Zbog nedovoljnog broja internih kontrolora raspoloživih za rad u Libertasu, angažirani su dodatni kontrolori kroz suradnju sa Securitas Hrvatska d.o.o. Istaknuli bismo da ne smatramo da je „švercanje" pokazima poprimilo zabrinjavajuće razmjere jer je sustav i prije predmetne aplikacije bio dosta dobro posložen te su brojni slučaji već prevenirani. Aplikacije za kontrolu karata je zasigurno jedan veliki iskorak u smjeru suzbijanja malverzacija - pojašnjavaju iz Grada Dubrovnika.

- Zbog dotrajalosti i neadekvatnosti sadašnjih uređaja za kontrolu pokaznih pretplatnih karata razvijena je nova mobilna android aplikacija za čitanje i kontrolu istih. Kao medij koristi se MIFARE CLASSIC 1k 13.56 MHz. Aplikacija pogodna za bilo koji Android uređaj koji u sebi sadrži NFC i podržava čitanje gornje navedenog medija. Aplikacija evidentira tri vrste grešaka: karte kojima je istekao datum važenja, blokirane karte i karte koje se koriste u općini u kojoj ne vrijede - kažu iz Grada.

Razvijena je i platforma za izradu mjesečnih izvještaja (i ostalih analitičkih podataka) po svakom kontroloru gdje se može provjeriti koju je kartu određeni kontrolor kontrolirao te je li navedena karta bila ispravna ili neispravna te jesu li neispravne karte bile oduzete.


E. J.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube