POLITIKA
11.04.2019 u 10:48

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT: Na 33 liste 396 kandidata, 13 iz naše županije

Na izborima za Europski parlament, 26.  svibnja, natjecati će se 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je pravovaljane kandidacijske liste. Za usporedbu prije pet godina za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo  se 25 listi, osam manje nego ove godine. Birači će moći birati između 396 kandidata, stotinjak više nego prije pet godina. Među brojnim kandidatima 13 je iz naše županije.


komentara  0

Većina stranaka i nositelja nezavisnih lista predala je kandidature pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak. Posljednja je to, sat prije ponoći u utorak, učinila nositeljica nezavisne liste Marijana Petir, eurozastupnica i bivša članica HSS-a, pohvalivši se da je "u samo dva dana, uz pomoć građana, uspjela skupiti gotovo 11 i pol tisuća potpisa. Lista koju 'nosi' Petir te lista suca Mislava Kolakušića jedine su dvije neovisne, odnosno liste grupe birača.

Koalicijsku listu HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU, HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA - HKS, HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ - HSP AS i UJEDINJENI HRVATSKI DOMOLJUBI - UHD predvodi Ruža Tomašić.

Listu MOST-a predvodi Božo Petrov, a Mato Tomljanović je na 10. mjestu.

Na HDZ-ovoj listi druga po redu je Dubravka Šuica

Na listi HRVATSKE DEMOKRŠĆANSKE STRANKE - HDS šesta je dr. Nada John, a na istom mjestu liste HRVATSKE NARODNE STRANKE - LIBERALNI DEMOKRATI - HNS je Nataša Gabričević, bivša direktorica Čistoće.

Odvjetnica Viktorija Knežević na 6. je mjestu liste PAMETNO UNIJA KVARNERA, a Nikica Nadramija na istom rednom mjestu liste RADNIČKA FRONTA - RF, SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE - SRP. Pero Mrnarević 8. je na listi START - STRANKA ANTIKORUPCIJE, RAZVOJA I TRANSPARENTNOSTI.

Niko Kesovija kandidirao se na listi SNAGA - STRANKA NARODNOG I GRAĐANSKOG AKTIVIZMA, a Belka Elezović na listi HRVATSKE SOCIJALNO - LIBERALNE STRANKE - HSLS.

Andro Vlajhušić na pretposljednjem je mjestu liste NARODNE STRANKE - REFORMISTA, a Anka Musa na mezavisnoj je listi Marijane Petir.

Eto imena za biranje, programa pregršt. Pitanje je samo hoće li birači izaći na izbore i u kojem broju i kako će u masi kandidata i lista prepoznati kvalitetne programe i ljude?

Europarlamentarci imaju bruto plaću od 8700 eura. Nakon što se od toga iznosa odbiju porezi i doprinosi koji idu u zajedničku EU blagajnu, dobiju 6500 eura. Moraju platiti i u porez u Hrvatskoj, nakon čega im neto ostane oko 4500 eura. Uz plaću imaju pravo na dnevnice koje iznose 320 eura čime pokrivaju trošak smještaja u Bruxellesu ili Strasbourgu ovisno gdje se održavaju sjednice, a parlament im refundira i sve troškove prijevoza. Mjesečno za opće troškove i za rad ureda dobivaju još 4416 eura. 

Zastupnici koji ne dobiju novi mandat imaju pravo na „otpremnine“, odnosno plaću u punom iznosu dok ne pronađu novi posao, do dvije godine.


K.F.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube