VIJESTI
15.04.2019 u 09:44

Na današnji dan 1979. Dubrovnik je zatresao jaki potres

Na današnji dan 15. travnja 1979. u 7 sati i 19 minuta trešnja, koja se širila iz epicentra potresa, petnaestak kilometara od crnogorske obale između Bara i Ulcinja na dubini od 12 km i trajala je samo 10-ak sekundi, izazvala je velike štete u Dubrovniku, a snažno se osjetila u obalnim područjima ondašnje Jugoslavije i Albanije. Potres je bio jačine 7 stupnjeva po Richteru i 9 prema Mercallijevoj ljestvici. 


komentara  0

U Crnoj Gori stradalo više od 1487 građevina, od čega više od 1000 spomenika kulturne baštine, 30 posto stradalih zgrada je potpuno srušeno. U potresu je u Crnoj Gori i Albaniji smrtno stradalo 136 osoba, a više od 100.000 je ostalo bez krova nad glavom.

U Dubrovniku je tada zabilježen potres od sedam stupnjeva na MCS (Mercalli-Cancani-Sieberg) ljestvici. Stradalih nije bilo, na sreću, ali je oštećeno (uključujući Ston, Cavtat i Lokrum te okolne poluurbane i ruralne
cjeline) 1376 pojedinačnih spomenika, od čega u Dubrovniku 1071, a ukupna je šteta procijenjena na više od 436 milijuna ondašnjih dolara. Spomenimo i da se potres dogodio u nedjelju na sam blagdan Uskrsa.

Dubrovnik je inače 24. svibnja 1979. pogodio još jedan potres, jačine 6 stupnjeva po MCS ljestvici.

Nakon ovog potresa u Dubrovniku je utemeljen Zavod za obnovu i da je donesen poseban Zakon o obnovi Dubrovnika te cijeli niz odluka vezanih uz financiranje, ali i posebna organizacijska shema kojoj je na čelu bio ondašnji Sabor SR Hrvatske koji je koordinirao sva stručna i politička tijela u obnovi. Izrađeni su i posebni planski i provedbeni dokumenti te utvrđeni ciljevi razvoja i uređenja povijesne dubrovačke jezgre.

Slobodno se može reći da je do 1990. i uoči Domovinskog rata Dubrovnik bio gotovo u cijelosti obnovljen. 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube