LIFESTYLE
19.04.2019 u 14:57

U Poliklinici Marin Med kontrolirajte svoju krvnu sliku: nije proljetni "umor" kriv baš za sve...

Umorni ste i slabi? Pregledajte se! Možda ste anemični? Jedan od najcjenjenijih hrvatskih hematologa prof. dr. Boris Labar stalni je suradnik dubrovačke Poliklinike Marin Med. Pacijentima je dostupan za preglede vezane uz bolesti krvotvornog sustava; od slabokrvnosti, preko bolesti zgrušavanja i tromboze, sve do zloćudnih tumora krvotvornog sustava, leukemija i limfoma. Krvna slika, kao jedna od dijagnostičkih metoda, svakako daje veliki broj podataka i može uputiti u daljnji dijagnostički postupak.


komentara  0

- Bolesti krvi zapravo su bolesti krvnih stanica.Velika skupina bolesti krvotvornog sustava su one koje se očituju bilo smanjenim ili povećanim brojem pojedinih krvotvornih stanica. Najpoznatije su svakako anemije ili slabokrvnost. Anemije su skupina vrlo čestih bolesti i često dovode do izrazitog umora, slabosti, pa su veliki zdravstveni problem. Poznat je veliki broj uzroka anemija. Da bi ih ispravno liječili mora se postaviti dijagnoza i utvrditi uzrok, jer tek tada će liječenje biti učinkovito.- ističe prof. dr. Boris Labar, specijalist interne medicine i subspecijalist hematologije.

Najčešće su anemije, nastavlja prof. dr. Labar, zbog nedostatka određenih vitamina i minerala, tzv. građevnog materijala za crvene krvne stanice. To su u prvom redu željezo i vitamini. Nedostatak željeza dovodi do anemije, ali samom primjenom željeza nije moguće učinkovito liječiti i riješiti problem anemije. Uz primjenu željeza treba svakako utvrditi uzrok manjka željeza. Radi li se o smanjenom unosu hranom, treba promijeniti prehranu; ako je razlog anemije povećana potreba organizma za željezom (npr. tijekom rasta, u trudnoći ili tijekom dojenja) dovoljno je primijeniti u tom kritičnom razdoblju željezo na usta; a ako se radi o kroničnom gubitku željeza stalnim ali neobilnim krvarenjima (npr. obilnija mjesečnica ili krvarenje iz hemoroida), potrebno je prije liječenja željezom razriješiti kronično krvarenje. Anemija je često posljedica razaranja eritrocita u krvnom optoku i taj oblik anemije naziva se hemolizom.- govori prof. dr. Labar o ovoj vjerojatno najpoznatijoj bolesti krvotvornog sustava. 

Pregledajte se na vrijeme! Nije nažalost proljetni umor „kriv“ baš za sve...

Pratite nas na našoj web, Facebook i Instagram stranici! POLIKLINIKA MARIN MED

Poliklinika Marin Med
dr.Ante Starčevića 45
Dubrovnik
Tel: +385 (0)20 400 500
        +385(0)20 400 505

www. marin-med.com
email: info@marin-med.com

 


sponzorirani članakFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube