VIJESTI
23.04.2019 u 08:35

Gradnja novog Dubrovnika u Lapadu

Popločavanje Straduna i ulica, kuga i ideja da se počne s izgradnjom novog Dubrovnika u Lapadu - sve je to vezano uz današnji dan i zaronjeno u našu povijest.


komentara  0

Tijekom XIV i XV stoljeća više je arhivskih podataka o popločavanju ulica u Dubrov­niku. Na današnji dan, 23. travnja 1389. godine, izabran je odbor, vlastele koji će brinuti o popločavanju ulica, a 1426. g. odlučeno je da se svakih pet godina biraju po tri vlastelina koji će se brinuti za popločavanje Place i gradskih ulica, i za njihovo održavanje. Osim ovih, tih godina donesen je niz odluka ključnih za uređenje i poboljšanje higijenskih prilika u Dubrovniku.

Na današnji dan, 23. travnja 1422. godine, u Dubrovniku ju započela epidemija kuge koja je trajala više od godinu dana. Ova je kuga po broju oboljelih bila nešto blaža, pa su se sjednice sva tri vijeća održavale tijekom cijelog ljeta. Ipak, oprez i strah od zaraze uočljivi su iz novih propisa o vođenju dr­žavne uprave za vrijeme kuge, koje Vlada donosi 8. svibnja te godine, kao i podatka da će se svakom onom koji otiđe u talijanske luke u kojima hara kuga, isko­pati oko. 

Ni 20 dana nakon Velike trešnje, katastrofalnog potresa koji je Dubrovnik pogodio na Veliku srijedu oko 8 sati ujutro 6. travnja 1667. g., kada je stao požar, koji je danima harao gradom i kada se uvidjelo kolike su štete, u Senatu su neki razmišljali i o gradnji novog Dubrovnika u Lapadu. Ipak, kako zidine i utvrde nisu bile jako oštećene, na sjednici Vijeća umoljenih, održanoj na današnji dan,  23. travnja 1667. godine, odlučeno je obnoviti Grad. Prema nekim zapisima već na toj sjednici bio je Stjepan Gradić, koji je odmah nakon potresa došao iz Rima! Gradić je osigurao pomoć i bitno doprinio obnovi Grada, te diplomatskim vezama zaustavio težnje Osmanlija za osvajanjem Dubrovnika. U početku je bila zabranjena obnova van zidina, jer se htjelo što prije obnoviti, i naseliti Grad, ponajviše zbog obrane. Naime, Osmanlije su tih dana bile naokolo, pa i na Srđu, spuštajući se noću u pljačku. 


IZVOR: GRADOPLOV RADIJA DUBROVNIKFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube