POLITIKA
23.04.2019 u 15:31

ZAPOČELA KAMPANJA HDZ-a ZA EUROPSKE IZBORE Šuica: Posebno sam ponosna što smo krenuli iz Konavala

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas je krenula s predstavljanjem svoje kandidacijske liste za europske parlamentarne izbore koji će se održati u svibnju. Kampanju su simbolično započeli iz Konavala, a konferenciju za medije održali su u Gradu. Predstavio se "plavi tim" koji se sastoji od šest kandidata od mogućih 12 na listi, a oni dolaze s Juga zemlje, dok "zeleni tim" čine kandidati iz kontinentalne Hrvatske. Jedna od njih je i Dubrovkinja Dubravka Šuica koja je istaknula kako bi voljela da ovaj put izađe više od 25 posto građana koliko ih je izašlo na prethodne europske izbore, a posebno je apelirala na mlade ljude koji i inače slabije izlaze na izbore.


komentara  1

Prvom danu HDZ-ove kampanje potporu su danas dali i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić, saborska zastupnica Sanja Putica i mnogi drugi. 

Na konferenciji za medije prvi se obratio saborski zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

- Iznimna mi je čast da je kampanja započela upravo u DNŽ. Želimo poslati jasnu poruku hrvatskim biračima kako su izbori za Europski parlament iznimno važni izbori u Hrvatskoj i Europi. Ovi kandidati se zalažu za uspješnu Hrvatsku, za mlade, za sigurnu, snažnu i globalnu Europu. S ovom listom pokazujemo kako mislimo na sve naraštaje.Naš je zacrtani cilj pet mandata na ovim izborima, mi smo uvjereni kako će DNŽ dati vrlo veliku podršku - kazao je Bačić.

- Naravno da je čast da je kampanja započela iz Dubrovnika, koji je preteča Europe i europske politike. Iznimno je bitno tko će nas predstavljati u Eurospkom parlamentu. Važno je da imamo i svoga predstavnika iz našega grada, zato poruka građanima da razmišljaju globalno, ali djeluju lokalno - rekao je Franković.

Župan Dobroslavić je uvjeren kako će HDZ biti uvjerljivi pobjednik izbora za Europski parlament, a smatra i kako su kreirali listu koja je prema njegovim riječima spoj iskustva i mladosti. 

- Naša županija je županija koja je povukla najviše sredstava iz europskih fondova. Naša stranka se pokazala kako na lokalnoj tako i na državnoj razini ona politička snaga koja razumije Europsku uniju - kazao je Dobroslavić.

Plavi tim koji se danas predstavio u Dubrovniku čine: Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk, Nikolina Brnjac i Domagoj Maroević.

- Trenutno obavljam funkciju ravnatelja Lučke uprave Splitko - dalmatinske županije. U ovoj kampanji za Eurospki parlament u fokusu će mi biti pomorsko dobro, zaštita mora i lučka infrastruktura  - kazao je diplomirani pravnik Domagoj Maroević.

- Cilj nam je kroz EU fondove spojiti Dubrovnik, Ploče, Korčulu na europsku prometnu mrežu, cilj je i nova nabavka vozila kao i širokopojasni internet dostupan svima. Važno je i digitalno ulaganje i digitalna infrastruktura - kazala je Nikolina Brnjac državna tajnica u Ministarstvu prometa i infrastrukture koja je uedno i izvanredni profesor na Sveučilištu u Zagrebu.

- S obzirom kako je DNŽ vodeća u povlačenja sredstava iz europskih fondova cilj je da imamo što više ovakvih primjera i što više Dubrovnika u našoj zemlji. Važna mi je kohezijska politika, što više sredstava za infrastrukturne investicije, sufinanciranje pmalog i srednjeg poduzetništva, fokus je za mene politika prema otocima. Boriti ćemo se za sve ono što ide u korist digniteta naše zemlje - rekao je župan Šibensko - kninske županije Goran Pauk.

- Već 20 godina se bavim politikom, ali i politikom Hrvata u BiH, nažalost Hrvati su izgubili svoga člana Predsjedništva, izgubili su svoju diplomaciju tako da je ovaj glas ostao jedini u Europskom parlamentu koji može objasniti što će se dogoditi ukoliko ovoga naroda nestane na granici s RH i na granicama s EU  - kazala je zastupnica u Eurospkom parlamentu Željana Zovko.

- Naglasak na kampanji ću staviti na pitanje migracija i sigurnosti. To je jedno od najvažnijih pitanja u Europskom parlamentu. Kada sustav ne funkcionira kao što je to bilo 2015. znači da može doći do kaosa. Meni je jako drago da je upravo HDZ-ova Vlada stala na prutuzakonite prelaske granice - izjavio je doktor pravnih znanosti Tomislav Sokol.

Dubravka Šuica je također na HDZ- ovoj listi za europske izbore.

- HDZ ima trenutno na listi vrlo mlade i sposobne ljude. Vjerujem da će i mladi ljudi prepoznati ovu našu listu. U program je stavljen naglasak na ulazak u Schengensku zonu i Hrvatska ne želi biti vanjska granica Europske unije. Našu granicu trenutno brani šest tisuća policajaca, i zato je važno da postanemo dio schengenskog prostora, ali naravo želimo da se dogodi proširenje u našem susjedstvu kao što je BiH i zato nam je vrlo važno da ispune sve kriterije kako bi usojeli ući u EU - kazala je Šuica.

Prvi dan kampanje završit će u dolini Neretve, i to središnjim skupom u Metkoviću u 20 sati.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube