VIJESTI
25.04.2019 u 08:51

Carinska uprava zatvorila žičaru

„Iznimno smo razočarani što je danas Carinska uprava zatvorila žičaru na Srđu, nakon što smo devet godina od Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika čekali na dobivanje koncesije, priopćili su danas iz Excelsa nekretnina. 


komentara  0

"Ova odluka ugrozit će značajan broj radnih mjesta kod Excelsa nekretnina i kod njenih 343 poslovna partnera, od kojih je 130 iz Dubrovnika. Štetu će trpjeti više od 1400 dioničara Excelsa nekretnina, među kojima ih je više od 300 iz Dubrovnika.

Štetu će također osjetiti i država i Grad i građani. Državni proračun ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijeg pristupa Srđu. Muzeju Domovinskog rata na Srđu koji je u vlasništvu Grada očekivano će pasti broj posjetitelja, a gosti Grada ostaju uskraćeni za uživanje u jednoj od najvećih dubrovačkih atrakcija.

Šteta koja će zatvaranjem žičare nastati potpuno je nepotrebna i nesvrhovita jer je između Državnog odvjetništva RH, grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina u tijeku postupak usuglašavanja nagodbe sklapanjem koje bi se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji. Zatvaranje žičare neće taj postupak ubrzati.
Od državnih tijela Excelsa nekretnine su koncesiju zatražile još 2010., a od grada Dubrovnika kada to pitanje prelazi u njegovu nadležnost 2015. godine po koncesijskim uvjetima koji su bili potpuno usuglašeni s Gradom. Po zahtjevu Grada Društvo je zahtjev za koncesijom po drugi put podnijelo u prosincu 2017. godine, Grad je odluku o koncesiji s koncesijskim uvjetima usuglašenima još 2015. godine donio 9. travnja 2018., međutim do danas nije dostavio ugovor o koncesiji Excelsa nekretninama na potpis.
Važno je istaknuti da se sudski sporovi, koji su navodno pravna zapreka za sklapanje koncesijskog ugovora, vode kako bi nadležna tijela naplatila koncesijsku naknadu za period od 2010. do 2017. godine, a razlog zašto je nisu naplatili isključivo leži u činjenici da nisu s Excelsa nekretninama sklopili koncesijski ugovor iako su Excelsa nekretnine to tražile. Također, ne uzima se u obzir činjenica da je Carinska uprava od Excelsa nekretnina još prošle godine naplatila naknadu za period od kolovoza 2015. do listopada 2017. godine", navodi se u priopćenju iz Excelsa nekretnina.

Ponosni smo na ovu investiciju jer je žičara u proteklih devet godina generirala znatne gospodarske koristi, ne samo nama vlasnicima, već i drugim poslovnim subjektima, ali i samoj zajednici. Od početka rada žičare Excelsa nekretnine doprinijele su s više od 122 milijuna kuna poreza i doprinosa u državni proračun od čega je najveći dio generiran radom žičare. A Grad Dubrovnik je već odavno mogao ostvarivati prihode od koncesije da smo na temelju dogovorenih uvjeta s Gradom iz 2015. dobili Ugovor na potpis i time dobili temelj za plaćanje koncesije. Jer s obnovom žičare ne bismo nikada niti započinjali da nam obaveza plaćanja koncesije od samog početka nije bila prihvatljiva, ističe Anto Rusković, direktor Excelsa nekretnina,


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube