VIJESTI
02.05.2019 u 10:31

Neobičan susret u dubrovačkom zatvoru

I zatvor u Dubrovniku obilježio je Svjetski dan knjige. Tim je povodom u ovoj ustanovi gostovao Vedran Mezei, autor knjige „Tu sam!“ kome ovo nije prvi put da svoj književni prvijenac predstavlja zatvorskoj publici. Rekao nam je kako mu je bilo u zatvoru.


komentara  0

- U dubrovački zatvor došao sam na poziv uprave, a posjet sam organizirao s diplomiranom psihologinjom Anitom Prizmić koja u ovoj ustanovi radi u Odjelu tretmana. S obzirom da sam krajem veljače u sklopu projekta „Okreni novu stranicu“ predstavio svoju knjigu i u zagrebačkom zatvoru Remetinec, činilo nam se zgodnim da nešto slično napravimo i u Dubrovniku. Čim smo počeli razgovarati o ovoj ideji, Anita mi je rekla da dubrovački zatvor po broju zatvorenika „nije ni blizu kao Remetinec, ali kakav je, takav je – naš je“ (smijeh). Vrlo brzo smo dogovorili sve detalje, a s obzirom da posjet nismo mogli organizirati 23. travnja, kada se obilježava Svjetski dan knjige, odlučeno je da ćemo to napraviti tjedan dana kasnije - kazao je Vedran Mezei.

- Kako mi je prethodno iz uprave rečeno, događaj je zamišljen kao predstavljanje knjige kroz druženje i razmjenu iskustava, a s ciljem unošenja drugih životnih perspektiva i osvještavanje mogućnosti promjene načina života zatvorenika kada izađu na slobodu. Iako ovo možda zvuči ozbiljno i ambiciozno, susret je protekao opušteno i u ugodnoj atmosferi. Pored samog predstavljanja knjige pogledali smo i video isječak iz dokumentarnog filma „Human“ koji se u knjizi spominje. Riječ je o ispovijesti jednog američkog zatvorenika osuđenog na doživotnu kaznu zatvora, a njegovo iskustvo na iskren i poseban način svjedoči o snazi i važnosti oprosta. Poslije smo neformalno razgovarali o različitim temama, pa sam između ostalog doznao da zatvor ima knjižnicu s gotovo 1000 knjiga na hrvatskom i brojnim drugim jezicima (engleski, talijanski, francuski, albanski, slovenski…), a rečeno mi je kako se pojedini zatvorenici nakon dolaska u zatvor počinju zanimati za književnost i navode da u slobodno vrijeme vole čitati. Moj je dojam da su reakcije zatvorenika na ovaj događaj bile pozitivne i da im podrška zajednice dosta znači. Za mene je ovo bilo jedno zanimljivo druženje i dragocjeno iskustvo. Nadam se da smo im ovim događajem barem malo olakšali zatvorske dane - zaključio je Mezei.


dubrovniknet team



Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme

DubrovnikTV.net












Kolumne







 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube