VIJESTI
03.05.2019 u 16:55

Uskoro u Dubrovnik na ispomoć stižu liječnici i medicinske sestre iz Trebinja?

Brojni Trebinjci su otišli preko granice ostavljajući trebinjske poslodavce koji su im godinama davali plaću od 450 do 600 maraka, iako su na radnim mjestima provodili i do deset sati dnevno, piše portal trebinjelive.info Osim djelatnika u turizmu, ugostiteljstvu i trgovini, kojih trenutno po procjeni ovog portala u Dubrovniku radi oko 1 100 do 1 400, i jedna druga deficitarna struka stići će nam iz susjedne države. Riječ je naime o mladim liječnicima, koji navodno čekaju nostrifikaciju diploma.


komentara  0

Radnik iz "Dubrovačkih vrtova Sunca" u Orašcu kaže kako je velika sreća što je komšijama ponestalo radne snage, zbog čega više ne mora moliti trebinjskog gazdu za slobodan dan i povećanje plaće.

"Čovjek kada radi deset sati dnevno, a zna da nema šanse da dobije više od 500 maraka i da nema ni petka, ni sveca, kod njega počne vremenom da se stvara napetost, nezadovoljstvo, a, pritom, s druge strane, i pritisak da mora da radi jer bolje nema. Sada je, srećom, drugačije", priča ovaj Trebinjac.

Kaže da u Dubrovniku ima fiksnu plaću od 5.000 kuna, što je oko 1.250 KM, dok je od bakšiša u travnju zaradio dodatnih 500 maraka.

"Samo od bakšiša imam veću zaradu nego u Trebinju što mi izađe redovna plaća. I onda dođe neko da me pita što sam otišao. Nemojte misliti da se lako odlučiti i otići u Dubrovnik, ali muka natjera", navodi ovaj Trebinjac.

A da u Trebinju fali sve veći broj radnika pokazuju i svakodnevni oglasi u kojima se traže novi radnici. Oglasi su otvoreni i po nekoliko tjedana, a novih radnika nema ni na vidiku.

Prema prvim procjenama, u Dubrovniku trenutno radi između 1.100 i 1.300 Trebinjaca, a do lipnja se očekuje da taj broj pređe cifru od 1.500 radnika.

Ono što Trebinjcima daje novu volju da počnu raditi u Dubrovniku je i to što sve veći broj tamošnjih poslodavaca radnicima nudi stalno radno mjesto ili ugovor na devet mjeseci, nakon čega imaju pravo na tri mjeseca plaćeno i novi ugovor od slijedeće sezone.

U Dubrovnik će uskoro otići i prvi liječnici i medicinske sestre iz Trebinja, koji čekaju da im nadležno ministarstvo u Zagrebu nostrificira diplomu, nakon čega će početiri raditi u bolnici ili u službi hitne pomoći, kojima fali značajan broj medicinskog osoblja.

Ono što je zanimljivo, u Dubrovniku rade sve radno sposobne generacije Trebinjaca - od mladih do ljudi u srednjim godinama, piše trebinjelive.net.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube