POLITIKA
05.05.2019 u 20:03

EU IZBORI - Dubrovački umirovljenici predstavili svog kandidata, a koji su im ciljevi?

Bliže se izbori za Europski parlament pa se tako pomalo predstavljaju i kandidati koji će se u Hrvatskoj naći na listama za te izbore. Hrvatska stranka umirovljenika također je predstavila svoga kandidata u Dubrovniku, a to je ujedno i predsjednik te stranke, Silvano Hrelja. HSU je dio Amsterdamske koalicije koju još čine IDS, Glas, HSS i Demokrati. Na skupu koji se večeras održao u bivšem kinu Gruž umirovljenici su kazali kako se zalažu za pitanje Europskog socijalnog fonda, osmišljavanje usluga umirovljenicima, starijim i nemoćnima kod njihove kuće, a interesira ih i europski mirovinski minimum. Skupu su prisustvovali predsjednik HSU Silvano Hrelja, potpredsjednik HSU Veselko Gabričević, predsjednik HSU DNŽ Cvijeto Cvjetković i predsjednica Gradske organizacije HSU Dubrovnik Olga Muratti.


komentara  0

- Od svih umirovljeničkih stranaka jedino je Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) parlamentarna stranka. Temeljem koalicije i dogovorom sa strankama tzv. Amsterdamske kaolicije praktički sam jedini kandidat umirovljenika na svim listama za europarlamentarne izbore. Očekujemo da najmanje jedan kandidat ove koalicije prođe u Europski parlament, a to i ankete govore – kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Čime bi se bavili kada bi ušli u Eurospki parlament?

- Ovi izbori za HSU su veliki izazov, jer se na svakim izborima mjerimo koliko vrijedimo, a ovdje su ti rezultati mjerljivi i točno se zna na kojem biračkom mjestu će moje ime dobiti glasova. Od europskih tema čime bi se mi bavili je pitanje Europskog socijalnog fonda, koji je neiscrpan izvor sredstava za potrebe treće životne dobi, ali ne na način da se grade domovi umirovljenika nego osmišljavanje usluga umirovljenicima, starijim i nemoćnima kod njihove kuće. Interesira nas i europski mirovinski minimum, cilj je da se ujedine svi europski umirovljenici. Ne želimo da jedni mogu kupiti što žele s jednakim brojem staža, a netko drugi bi s tim istim brojem staža živio u siromaštvu. Trebalo bi definirati minimume da svaki umirovljenik s jednakim brojem staža minimalno može kupiti potrepštine i platiti usluge te imati kvalitetan život. Nastaviti ćemo se baviti i onim što smo započeli, a to je ugradnja liftova u višekatne stambene zgrade jer je to životna potreba više od 50 tisuća građana RH, prvenstveno gradskog stanovništva. Servisne aktivnosti su sve veoma teške kada jedna zgrada nema dizala. Poljska ima isti problem, ali oni već godinu i pol dana crpe sredstva iz EU i projektiraju i ugrađuju dizala u svoje zgrade – rekao je Hrelja koji je dodao kako je zadovoljan radom županijske organizacije HSU-a u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.

- Smatram da će rezultati izbora bitno utjecati na dubrovački HSU jer je podrška našemu kandidatu na listi podrška umirovljenicima. Voljela bih kada bi to ljudi razumjeli, samo ako izađemo i glasujemo možemo znati da ćemo imati predstavnike koji će razmišljati o nama. Svi drugi kada prođu izbori okrenu se svojim strankama i svojim političkim obvezama – kazala je predsjednica HSU Dubrovnik Olga Muratti koja je još dodala kako trenutna ministrica Regionalnog razvoja ne bi trebala biti više na toj funkciji jer nije povukla 85 posto sredstava iz EU za ugradnju dizala.

Tko je krivac zašto su hrvatski umirovljenici na marginama društva?

- Pokušavaju nas na sve moguće načine uvjeriti da je put kojim bi nas oni i njihova stranka vodili jedini koji nam jamči boljitak i sretniju budućnost. Što mislite koliko puta na predizbornim skupovima raznoraznih stranaka upotrijebe riječi umirovljenik, treća životna dob, starija populacija, skrb o potrebitima, socijalno ugroženima, palijativna skrb, mogu reći u skoro svakoj drugoj ili trećoj rečenici. Problemi umirovljenika se u međuvremenu gomilaju, loptica se prebacuje od jednih na druge, u svim smjerovima samo ne u onom pravom. Što mislite tko je kriv što se umirovljenici nalaze na margini naše zajednice već duži niz godina i što nikoga ne interesiraju? Odgovor je samo jedan, isključivi krivci smo mi, umirovljenici, razasuti, izgubljeni i utopljeni u raznim strankama po Hrvatskoj – rekao je predsjednik Županijske organizacije HSU Cvijeto Cvjetković koji je još rekao kako trenutno u Hrvatskoj na jednog umirovljenika ide 1,2 radnik.

Potpredsjednik HSU-a i umirovljeni general Hrvatske vojske Veselko Gabričević rekao je kako umirovljenici sada imaju stvar u svojim rukama te da bi trebali ispuniti svoju zadaću kao što je on ispunio zadaću kada je branio Dubrovnik i izaći na izbore za Europski parlament. Inače, Silvano Hrelja je četvrti na listi Amsterdamske koalicije.


Elizabeta JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube