VIJESTI
14.05.2019 u 21:29

NAKON TRI MJESECA RADA Otvorena dječja kiparska izložba u Domu Marina Držića

Kiparska izložba "Orlando, Sveti Vlaho, Marin Držić" dvadesetčetvero polaznika radionice koja se od veljače do svbinja održavala u Domu Marina Držića, otvorena je večeras u toj najmanjoj ustanovi kulture u Dubrovniku. Radionice je osmislila i provela akademska slikarica i profesorica Rajna Ilić, uz pomoć kolege Ivana Peraka. Ova, 11 po redu izložba otvorena u Domu Marina Držića, proglašena je na samom otvorenju i najuspješnijom, jer se radi o iznimno zahtjevnoj tehnici, s kojom se nekad "bore" i akademski kipari. 


komentara  0

- Molio bio vas prije svega jedna pljesak za našu vrijednu djecu, male kretivne umjetnike, koji su tri mjeseca svaku subotu stvarali ove sklupture u Domu Marina Držića. Svi znamo da je nedavno bilo i bura i nevremena, no njih to nije pokolebalo. I onu subotu kad nas je zadesila snažna bura bili su ovdje sa svojim mentorima akademskom slikarima i profesorima likovne umjetnosti Rajnom Inić i Ivanom Perakom.

Radionice su se odvijale od veljače do svibnja, svake subote, a zbog broja djece koja su se prijavila, organizirane su čak tri grupe.

- Zajedno smo već sedam godina. To nas na nekin način obvezuje. Neka nam djeca od samih početaka rada naše ustanove dolaze na radionice. Vrijednije od toga, je da ta djeca ostaju, a svake godine nam se priključuju nova. To je pravo bogatstvo naše ustanove. Naša vizija i misija nisu samo postati znanstveno-istraživački centar za proučavanje Marina Držića. Naša prava vizija i misija je pedagoški rad. Možemo biti primjer svim drugim ustanovama kako raditi s djecom. Djecu nitko ne može prevariti. Uslijed silnih školskih obaveza kojima su pretrpani, jednog sata likovnog u školama, oni dolaze ovdje prenatrpani svojim obvezama, dolazite ovdje i uživaju. Ne bi dolazili da im ovdje nije ugodno. Čestitam vam na tom. Zahvaljujem svi roditeljima, djedovima i bakama, koji na neki način potiču vaš kreativni rad. Radionice uvijek imaju svoje finale. Produkt ove kiparske radionice „Orlando, Sveti Vlaho, Marin Držić“ je plod vašeg tromjesečnog rada – kazao je Matić i dodao kako je godina u kojoj se nalazimo, Orlandova godina, iznimno važna.

- Imam osjećaj da sam došla u jednu dobro skirvenu tajnu, kuću u kojoj se uvijek nešto zanimljivo događa. Takva je i ova izložba. Bilo je lako povezati Orlanda i Svetog Vlaha jer su oni fizički blizu. Izazov je bio povezati ih s Držićom. Ali ni on nije daleko od njih. Rodio se u kući u blizini crkve sv. Vlaho, koja je nažalost uništena u potresu. Njega smo u ovoj izložbi predstavili kroz njegove vile, koje su djeci uvijek zanimljive.  Najviše me u pripremi ovaj izložbe zanimao utjecaj mentora. Pokazana je velika nadarenost djece. Već smo imali upite o cijeni skulptura. Osim što su radovi zanimljivi, odaju dojam ozbiljnosti, kao da su ih radili puno zreliji umjetnici. Mentori imaju važnu ulogu. Djeca su poput gline, podatan su materijal za oblikovanje, potrebno im je usmjeravanje. Mentori trebaju imati čvrstu, ali i feleksibilnu ruku, kako bi ih usmjerili i izveli na pravi put. No, moraju im osigurati i slobodu da kroz svoj kreativni izričaj prezentiraju sebe. Mislim da je to na ovoj izložbi postignuto. Ne znam što će biti tema sljedeće radionice, ali ova je postavila visoku ljestivu, a uvjerena sam da će je iduća i nadmašiti - kazala je kustosica Doma Marina Držića, Valerija Jurjević.

Mentor Ivan Perak istaknuo je kako se radi o jedanaestoj, ujedno i najzahtijevijoj izložbi koja je postavljena u  Domu Marina Držića.

- Kiparstvo je izuzetno zahtijevno, čak i akademskim kiparima, a ne djeci uzrasta od deset do sedamnaest godina.  Samim time ovo je i najuspjelija radionica. Čestitam djeci na iznimnoj volji, ustrajnosti i dolascima.

Izložbu je svečano otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu, Ana Hilje.

- Iznimno mi je zadovljstvo ispred Grada Dubrovnika otvoriti ovu izložbu, pogotovo jer iza nje stoje mjesci rada. Drago mi je što ona za svoju temu ima i Orlanda i to u godini u koju je Gradsko vijeće proglasilo njegovom godinom.

Ravnatelj Matić polazinicima radionica, kao i njihovim mentorima uručio je priznanja, a kazao je i kako se nada da su brojna događanja koja su ovih dana predstavljena javnosti u ovoj ustanovi, začetak budućih Držićevih dana.

Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja.


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube