LIFESTYLE
15.05.2019 u 17:20

Napustio je rodnu Hrvatsku u kolovozu 1954. tada nitko nije mogao ni pomisliti da će postati vinar svjetskog glasa

Jedne večeri, sredinom kolovoza 1958, autobus kompanije Greyhound zaustavio se na uglu ulica Railroad i Adams, u St. Heleni, u srcu kalifornijske doline Napa. Bilo je malo poslije deset. Jedina osoba koja je s autobusa sišla bio je mršavi muškarac, nešto nižega rasta, oko metar i šezdeset, nije u njemu moglo biti više od šezdeset kilograma. Na glavi mu je bila crna francuska kapa. Čovjeku je ime bilo Mike Grgich...Iz odjeljka za prtljagu, u donjem dijelu autobusa, izvukao je dva kartonska kovčega, u njima je bila sva njegova imovina – nešto odjeće i knjiga i važni dokumenti kao rodni list i sveučilišne potvrde o položenim ispitima. Svi su ti dokumenti bili na hrvatskom jeziku i vjerojatno ne od neke velike koristi u Kaliforniji, tako počinje jedno od prvih poglavlja, naslovljeno Kalifornijski sanjar, knjige Georgea Tabera Pariška presuda, koja je odnedavno  dostupna i hrvatskim čitateljima, a govori o životu i svjetskom uspjehu vinara, rođenog u selu Desna u Neretvi. Prenosimo s portala iceipice.hr


komentara  0

Kad je Miljenko Grgić napustio rodnu Hrvatsku, u kolovozu 1954, s putovnicom koja je vrijedila samo četiri mjeseca, piše George Taber u posebnom predgovoru za hrvatsko izdanje knjige, i krenuo na studijski boravak u Zapadnoj Njemačkoj, nitko nije mogao ni pomisliti da će taj sitan, ali odlučan mladić jednoga dana postati jedan od divova u svjetskoj industriji vina.

-Kad sam odlučio tamo osnovati vinariju, bilo je to zato što sam vidio da je kvaliteta vina, u doba komunizma, bila znatno niža od one koju su hrvatska vina mogla imati i želio sam s Hrvatskom podijeliti sva svoja iskustva i znanja koja sam vani stekao. Želio sam primjerom pokazati kako se suvremena tehnologija može primijeniti u proizvodnji vina od lokalnih sorti. Želio sam da hrvatska vina budu međunarodno poznata i priznata. Imao sam veliki osjećaj zadovoljstva kad je komisija, sastavljena od hrvatskih vinara, odabrala 1999. moj Pošip 1997 i moj Plavac Mali 1997 da predstavljaju Hrvatsku na Mjesecu hrvatske kuhinje, u Ujedinjenim narodima. Tijekom 2000. izvezli smo Grgić Vina u dvadeset saveznih država SAD-a. Ta su vina bila svjetski glasnici visoke kakvoće vina hrvatskoga podrijetla.

Želja nam je zasaditi dodatnu lozu kako bi Grgić Vina imala vlastiti vinograd. Na putu smo da to uskoro i ostvarimo. Planiramo proizvoditi vina od hrvatskih sorti uzgojenih u našim vinogradima. Vinariju sam i osnovao želeći pokazati kako je od hrvatskih sorti moguće proizvoditi dobra vina. U industriji vina važno je biti i ostati maksimalno angažiran, biti aktivni sudionik. Stalno se trudimo biti bolji i tako će ostati. Katkada se pobjeđuje, katkada gubi, svi smo mi natjecatelji u toj utrci, ali najvažnije je sudjelovati, raditi, to podiže kvalitetu vina, kaže Miljenko Grgich o svom vinogradu u Trsteniku na Pelješcu i vinariji, koju je otvorio 1996. u intervjuu za portal iće i piće.hr.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube