VIJESTI
15.05.2019 u 21:37

Dubrovkinja Marija Nemčić, najmlađa glavna urednica u povijesti HTV-a, dobila nagradu za životno djelo

Naša Dubrovkinja Marija Nemčić, najmlađa glavna urednica u povijesti HTV-a, zasluženo je dobila nagradu za životno djelo "Ivan Šibl", a uručena joj je na svečanosti povodom Dana Hrvatske radiotelevizije, 93. obljetnice Hrvatskog radija i 63. obljetnice Hrvatske televizije. Marija Nemčić je sada na mjestu rukovoditeljice Samostalnog odjela Međunarodni odnosi, a kao novinarka i urednica bila je pokretačica brojnih najvećih projekata HRT-a. Svojim je radom obilježila i dala iznimne doprinose razvoju i prepoznatljivosti HRT-a. Čestitamo!


komentara  0

Marija Nemčičć, novinarka i urednica rođena je u Dubrovniku 1962. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1986. je bila na TVZ-u u redakciji Zagrebačke panorame. Kao mlada novinarka sudjelovala je na posebnim projektima TVZ-a Animavizija i Jazzvizija, s urednikom V. Đuretićem radila cjelodnevni program Zimovizija, na temeljima kojega je poslije nastao Z3.

Nakon konstituiranja HRT-a početkom 1990-ih s V. Đuretićem, Đ. Hadžiselimovićem, K. Urličić, Z. Varošancem osmislila i uređivala HTV2, s M. Lilićem sudjelovala u kreiranju programa Za slobodu, pokrenula i vodila Mozaični program, s I. Zadrom 27. IV. 1992. vodila prvu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Kao glavna urednica HTV-a 1992–95, najmlađa u njezinoj povijesti, na Prvom programu pokrenula niz mozaičnih i zabavnih emisija. Među pokretačima nagrade Porin. Od 1995. obavlja visoke funkcije u sustavu HRT-a: rukovoditeljica Međunarodnih poslova HRT-a 1995–2000, 2002–04. i 2007–10, direktorica programa HTV-a 2000–02, ravnateljica HTV-a 2004–07, pomoćnica glavnog ravnatelja HRT-a 2010–13, ravnateljica Produkcije HRT-a 2013–16.

Predsjedala EBU-ovim Odborom za televiziju i njegovim Kadrovskim odborom. Predavala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i Hrvatskim studijima. Pokrenula je i sudjelovala u realiziranju složenih i prestižnih zabavnih projekata (Zvijezde pjevaju, Ples sa zvijezdama, Maestro, The Voice), posebnih informativnih projekata (posjet pape Ivana Pavla II., proslava Oluje na Jarunu – mimohod, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, otvaranje autoceste Zagreb–Split), humanitarnih akcija (Dajmo da čuju, Hrvatska pomaže, Dobro je činiti dobro, Derbi, A bebe, Kvadrat bez mina, Hoću život Ana Rukavina) i dr. Nositeljica Spomenice Domovinskoga rata, Reda hrvatskoga trolista i odličja Viteza Republike Francuske za posebne zasluge - stoji u biografiji nagrađene Marije Nemčić. Izvor je Leksikon radija i televizije.


dubrovniknet team/foto:HTVFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube