CRNA KRONIKA
17.05.2019 u 16:15

POLICAJAC OPTUŽEN DA JE PLANIRAO PLJAČKU POŠTE U KASARNI: Smjestili su mi načelnici koje sam uhvatio u korupciji

Sve ovo što mi se događa i zbog čega se nalazim na optuženičkoj klupi pred vama mi je namješteno od strane Tonćija Glumca, tadašnjeg pomoćnika načelnika PU dubrovačke, i moga tadašnjeg nadređenog Ante Vuletića, načelnika postaje Prometne policije u Dubrovniku – kazao je jučer na kraju svoje obrane na splitskom Županijskom sudu Mile Pavlović, bivši prometni policajac dubrovačke policije, piše Slobodna Dalmacija.


komentara  1

Njemu se, zajedno s Vedranom Majićem, Nedjeljkom Milićem i Lukom Pušićem, sudi za planiranje pljačke glavne zgrade Hrvatske pošte u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku početkom 2015. godine.

Pavlović, koji danas izlazi iz splitskog zatvora nakon odslužene kazne zatvora zbog zlouporabe droga, vrlo je detaljno ispričao tročlanom sudskom vijeću pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića što se i kako, po njegovoj verziji priče, dogodilo.

Ta verzija priče dostojna je scenarija za film poput legendarnog "Serpica" iz 1973. godine, u kojem Al Pacino glumi policajca koji otkriva korupciju u vlastitim redovima i zbog toga biva "ostavljen na cjedilu". Pavlović nije, poput Pacina, upucan, ali mu je, da se zaključiti iz njegove obrane, namješteno planiranje pljačke jer je htio prijaviti korupciju svojih nadređenih.

Kazao je na početku da je u rujnu 2014. godine bio na godišnjem odmoru jer se trebao ženiti te se 13. tog mjeseca našao u Mostaru u jednom noćnom klubu, gdje je upoznao jednu osobu kojoj se nije mogao sjetiti imena. Tijekom noći ta ga je osoba pitala što radi kao policajac, želi li surađivati s njima i može li im pomoći u nabavi podataka u vezi pošte jer da planiraju pljačku, a nemaju sve podatke, poput rasporeda policijskih patrola i slično.

– Čim sam se vratio u Dubrovnik, o tom sam razgovoru obavijestio svoga nadređenog načelnika Vuletića i rekao mu na što sam naišao. Desetak dana poslije pozvao me u jedan restoran u Dubrovniku i tamo je bilo i Tonći Glumac. Pitali su me koliko je ta priča ozbiljna i "teška" i bih li htio sudjelovati u razotkrivanju toga jer da bi to bila, ako bi se priča pokazala istinitom, dobra policijska akcija. Rekli su da ništa ne govorim nikome, a Glumac je kazao Vuletiću da mi osigura slobodne dane i da civilno službeno vozilo.

- Do kraja 2014. godine dva puta sam odlazio u Mostar i nalazio se s tom osobom, prikupljao podatke o videonadzoru, kontrolama i slično, a svaki put bih o tome izvijestio Vuletića. Sve sam podatke zapisivao u svoj laptop i na stick. Početkom 2015. godine dobio sam informaciju da je pljačka trebala biti u siječnju ili veljači, ali da je odgađaju. To sam prenio Vuletiću i to su bila zadnje informacije o tome – kazao je Pavlović.

Koji mjesec kasnije, govori, dok je bio u službi na motociklu, zaustavio je dvije žene na motociklu te je putnici utvrdio niz prekršaja (nije imala kacigu ni osobnu iskaznicu). Nekoliko minuta poslije zvao ga je šef smjene govoreći mu da ga treba načelnik Vuletić.

– Pitao me je gdje se nalazim i što radim. Po ljutitom sam glasu osjetio da nešto "ne štima", da sam očito napisao kaznu nekome kome nisam smio. Našli smo se nakon kraćeg vremena i ja sam uključio snimanje na mobitelu i snimio naš susret. Pitao me je što sam pisao, zašto sam zaustavio te žene, može li se nešto progledati da ide samo pismeno upozorenje. Kazao sam da za to nema zakonskih uvjeta, na što je pobjesnio i rekao: "Ako ti ja kažem da nećeš pisati, onda nećeš..." Rekao je da sam zaustavio suprugu direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića, a spomenuo je i Glumca. Znao sam da su Glumac i Tolić kućni prijatelji. Rekao sam da ću vidjeti što napraviti i napravio sam službenu zabilješku, ali je nisam poslao – kazao je Pavlović.

Nekoliko dana poslije policijski čelnici su mu, kaže, na vrata poslali dvojicu njegovih poznanika – direktora jednog hotela i službenika u banci jer su doznali da ima spornu snimku.

– Pokušali su me uvjeriti da ne prijavim to što imam, da im se ne zamjerim, da ću imati problema i da je bolje biti u dobre s njima. Rekao sam toj dvojici da ću ja to riješiti s Luetićem. Ubrzo, jedne nedjelje, načelnik je došao u postaju dok sam se spremao na teren i pitao imam li ga stvarno namjeru prijaviti. Rekao sam mu da imam, nisam htio ulaziti u detalje. Bojao sam se da će mi se nešto dogoditi te sam otišao s CD-om na kojem je bila snimka u ODO Dubrovnik.

- Došao mi je zamjenik Ante Vetma i rekao sam mu da sam došao prijaviti kazneno djelo. Niti me je pitao niti što je na stvari, tko je upetljan, o čemu je riječ, ništa. Samo je kazao: "Čujte, Pavloviću, nemam vremena, dođite u ponedjeljak." No, taj ponedjeljak nisam dočekao jer sam s Majićem uhićen u Zagrebu s 20-ak grama kokaina.

Napomenuo je i da je spornu snimku na kojoj je načelnik Vuletić najvjerojatnije izbrisala policija tijekom pretrage laptopa i sticka. 

Odvjetnici okrivljenih su tražili da se vještači Pavlovićev laptop i stick koji su oduzeti u pretrazi te da se na iduću raspravu, u srpnju, pozovu kao svjedoci policijski načelnici Glumac i Vuletić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

VIDEO:PU:Veliku pljačku pošte planirali obaviti u policijskim uniformama!


dubrovniknet team/IzvoR: Slobdna DalmacijaFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube