VIJESTI
19.05.2019 u 09:53

Napustio nas je Ivo Biočina

Gospar Ivo Biočina najdugovječniji dubrovački klesar, napustio nas je u 83. godini života. U svoj posao se zaljubio još kad mu je bilo pet godina, gledajući djeda kako radi s kamenom. Dugi niz desetljeća njegova radionica ispod Domnikanaca bila je nezaobilazna slika Grada, a prošle godine, preseljena je u mali prostor ispod skalina na ulazu s Pila. Kamen je bio njegova ljubav i život, a koliko je bio umješan govori i činjenica da je radio s brojnim umjetnicima i kiparima diljem bivše države.

 


komentara  0

Njegova obitelj došla je s Brača, poslije Drugog svjetskog rata kao klesari, za poslom. Biočina je u Dubrovniku odrastao i učio zanat kod Talijana, Giovannija Collonne na Boninovu, a kad je izučio zanat  došao je u klesarsku zadrugu ispod Dominikanaca.

Klesarska radionica bila je turistička i umjetnička atrakcija, a Biočina je surađivao s mnoštvom poznatih i priznatih kipara, Franom Kršinićem, Kostom Radovanijem, Bogdanom Bogdanovićem, Marijanom Kockovićem.

Tijekom Domovinskog rata Ivo Biočina zatvorio je radionicu i aktivno sudjelovao u Odredu naoružanih brodova, samo tada njegova radionica nije radila.

Gospar Ivo, svojim je radom i ljubavlju puno dao Gradu i građanima. Obitelji i prijateljima izražavamo sućut.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube