VIJESTI
21.05.2019 u 08:10

JAMBO GA LAŽNO OPTUŽIO Ivici Kaznačiću država mora platiti 300 tisuća kuna?

300 tisuća kuna odštete i sudskih troškova država će morati platiti Ivici Kaznačiću, ratnom veteranu, jednom od čelnika HSP-a Dubrovačkog primorja i šefu poslovnice Euroherca u Metkoviću, koji je bio uhićen u listopadu 2012. pod optužbom za financijske malverzacije. Nikakva krivnja, međutim, nije mu dokazana, piše Telegram.


komentara  0

Rijetka je ovo sudska odluka prema kojoj će Republika Hrvatska morati jednom bivšem okrivljeniku osim za bespotrebni boravak u istražnom zatvoru platiti i odštetu zbog jamčevine što ju je morao dati kako bi se u kasnijem dijelu procesa branio sa slobode.

Kaznačić je u istražnom zatvoru završio nakon što je policija njega i njegovog tadašnjeg stranačkog kolegu Ivicu Volarevića, te javnog bilježnika Vladu Nikolića uhitila na osnovu kaznene prijave koju je podnio Stipe Gabrić Jambo, nekoć moćni gradonačelnik Metkovića. Tada se spekuliralo da je Jambo to učinio jer su mu Kaznačić i Volarević bili politička oporba, te su javno upozoravali na njegov vlastiti kriminal.

Na zahtjev USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, odmah nakon uhićenja, određuje im istražni zatvor. Klasična procedura na početku svake istrage, reklo bi se. No, sada će taj automatizam stajati državu 300 tisuća kuna, ako presuda koju je u Kaznačićevom slučaju nedavno donio Općinski sud u Dubrovniku postane pravomoćna. Utvrđeno je, dakle, da država Kaznačiću, protiv kojeg je postupak u konačnici obustavljen a on je ipak neko vrijeme bio u Remetincu, mora platiti golemu odštetu.

Proći će sve do siječnja 2015. dok USKOK nije odsustao od istrage protiv Kaznačića. Naime, grafološkim vještačenjem utvrđeno je da je spornu dokumentaciju s kojom se njega povezivalo ustvari potpisala Jambina supruga, Grozdana Gabrić.

“Bila je to namještaljka. Odmah se moglo provjeriti je li ugovor krivotvoren ili nije. Umjesto toga ja sam kao najveći kriminalac odveden u Remetinec. Tamo sam bio zatvoren s još pet kriminalaca. Najprije sam nudio jamstvo od 1,4 milijuna kuna, odnosno stan od svog prijatelja, no to nije bilo dovoljno. Morao sam založiti još jednu nekretninu, stan u Osijeku. Tek tada mi je dopušteno da se branim sa slobode. I kada sam pušten nisam smio napuštati prebivalište. Morao sam za sve tražiti dozvolu suca istrage. Tako nisam mogao ni do brata u Dubrovnik. Nisam mogao voditi ni svoje dijete u bolnicu kad je slomilo ruku, piše Telegram.

Više možete pročitati ovdje.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube