KULTURA
21.05.2019 u 22:50

FOTO: "Vrt u ogledalu" Mirne Kutleše otvoren u Galeriji Flora

Izložba Mirne Kutleše pod nazivom "Vrt u Ogledalu" otvorena je večeras u Galeriji Flora. 


komentara  0

"Ideja vrta utjelovljuje jedan od bazičnih arhetipova zapadne civilizacije, preuzet još od naroda Starog Istoka a presudna je i za razumijevanje povijesti naše svjesnosti. Naravno, tu se ne misli na bilo koji, već na rajski vrt. Misli se na predodžbu raja na zemlji iz kojeg smo protjerani i u čije se utopijsko okrilje otada pokušavamo vratiti. Izgon iz rajskog vrta mitska je slika o trenutku kada u bezbrižnost našeg nesvjesnog uma (kojeg smo do tada dijelili sa životinjskim svijetom) ulazi svijest, kada sveprožimajuću jednost egzistencije počinju zamjenjivati kontrastne dvojnosti dobra i zla,
reda i kaosa. To je trenutak kada gubimo vječnost u korist smrtnosti, kada smo primorani početi raditi i žrtvovati svoj sadašnji trenutak za opstanak u
budućnosti. Općenito, to je trenutak s kojim započinje poimanje vremena –onog što je bilo, što je sada i što će biti" kazali su organizatori ove izložbe, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora.

"Možemo li tu kozmoginijsku sliku rajskog vrta kao ‘mjesta’ iz naše dubinske psihologije prepoznati u vrtovima naše realnosti? Možemo li promatranjem tih ‘suradničkih’ tvorevina čovjeka i prirode naučiti nešto o sebi? Umjetnica Mirna Kutleša kroz nekoliko se svojih dosadašnjih radova (Tihi rad, Daydreaming) bavila umjetničkim dekodiranjem botanike. Karakteristike njenog rada očituju se u bilježenju suptilnih i oku često skrivenih manifestacija biljnog svijeta. Sve to ne prozlazi iz Mirnine potrebe za deskripcijom, već potrebe za razotkrivanjem prirodnih obrazaca u kojima se i sami možemo ogledati.

U postavu Galerije Flora nailazimo na prostornu instalaciju sačinjenu od papirnate role koja se od stropa odmotava prema podu.Na papiru su zabilježeni primjeri iz biljnog svijeta čija je cjelovitost reprezentacije stupnjevana pa negdje vidimo samo list, drugdje listove sa stabljikom, a ponekad i čitavu granu ili grm. Također, biljni motivi zabilježeni su u različitim stadijima svojeg rasta, od nicanja, grananja pa sve do odumiranja. Zabilježeni su s naznačenim kontekstom (primjerice u prostornoj perspektivi ili sa žicom koja im olakšava rast), ili plošno na bjelini, posve izolirani od svojeg izvornog okružja. Iz mnogostrukih pojavnosti vrta, Mirna apstrahira te na površinu izvlači hijerarhijske strukture te suprotstavljene dvojnosti. U vrtu prepoznaje mjesto na kojem se ravnoteža istovremeno uspostavlja i gubi, mjesto susreta reda i kaosa, kulture i prirode, materijalnog i duhovnog, rada i odmora. Reduciranim likovnim jezikom Mirna ponavlja tradicijske obrasce koncipiranja orijentalnih vrtova (a onda i orijentalnih tepiha) kao simboličkih reprezentacija čitavog svijeta. Vrt kao mikrokozmos, kao najmani dio svijeta i njegova sveukupnost reći će Michel Foucault. Ujedno, Foucault će u vrtu prepoznati jednu od najstarijih heterotipija – mjesto višestrukih i često nepomirljivih značenja u kojem se sav preostali svijet zrcali, propituje i transformira.

Spomenuta prostorna instalacija Mirne Kutleše ne označava stoga kraj već samo početak umjetničkog, dijalektičkog i autorefleksivnog procesa koji će se očitovati u svakodnevnom bilježenju bilja te produciranju botaničnog dnevnika. Za boravka u Dubrovniku Mirna će se kretati od naznačene sveukupnosti vrta ka specifičnosti pojedinačnog; od totaliteta vrta iscrtanog na papirnatoj tapeti galerijskog interijera do bilježenja biljaka in situ, u galerijskom vrtu. Ona će u dubrovačkom vrtu zrcaliti, propitivati i transformirati našu stvarnost; jedan svijet pretočit će u drugi. Hoće li njen rad biti manualan ili konceptualan? Biti će smislen."

Izložba se može pogledati do 8. lipnja svaki
dan od 16 do 21 sati.


dubrovniknet team / FOTO: Vedran JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube