VIJESTI
23.05.2019 u 12:02

Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole u kojoj su sudjelovali i učenici

Jedanaest mjeseci nakon svečanog potpisivanja ugovor o energetskoj obnovi zagrade Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik, župan Nikola Dobroslavić i suradnice obišli su danas u pratnji ravnatelja škole Dinka Mandića, energetski obnovljenu zgradu ove dubrovačke srednje škole. Jedna od zanimljivosti ove obnove je da su u njoj sudjelovali i  učenici. Učenici koji se školuju za vodoinstalatere sudjelovali su u postavljanju cijevi za potrošnu toplu voda, dok su se arhitektonski tehničari imali priliku upoznati s izradom nacrta. 


komentara  0

Tijek cijelog procesa od potpisivanja ugovora do obnovljene zgrade škole prezentirale su, Karmen i Iva učenice ove škole.

Sami radovi započeli su u srpnju 2018., a ugrađena je toplinska izolacija, nosač za solarnu elektranu snage do 15kw koji koristi sunčevu energiju za pripremu potrošne tople vode. Vrijednost projekta je 3 milijuna kuna, a radovi su završeni ovaj mjesec. Novi dio zgrade obložen je kamenom vunom, debljine 10 centimetara, dok su na starom, kamenom dijelu zgrade zidovi izolirani iznutra, u što se uvjerio i sam župan Dobroslavić, tapkajući po zidu. Toplinska izolacija debljine 20 centimetara postavljen je krov zgrade, koja uključuje TPO hidroizolaciju kao završni sloj.

S 37 posto udjela projekt je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoj i fondova EU s 31  posto, a ostatak troškova financirao je osnivač škole Dubrovačko-neretvanska županija.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je Obrtnička škola dokaza dobrog iskorištavanja sredstava iz EU fondova.

- Projekte treba znati dobro pripremiti, poznavati dobro postupak javne nabave i ispunjavati sva pravila Fonda. Škola je sve svoje obaveze uredno ispunila. Mi smo projekt, naravno, podržali kao što podržavamo ostale ovakve projekte. Jedan od problema s kojim se susrećemo je pitanje nesređenog vlasništva, što priječi provedbu više ovakvih projekata.  Ove uvjete zadovoljila je i OŠ Gruda, gdje će uskoro započeti radovi - kazao je župan i dodao da su nedavno sklopljena i dva nova ugovora ove vrste, za energetsku obnovu OŠ u Metkoviću i OŠ u Staševici, kao i Doma za starije osobe u Vela Luci, a vrijednost projekata je preko 13 milijuna kuna, od čega će Županija izdvojiti 7 milijuna kuna.

- Ovakvi projekti poboljšavaju uvjete rada u školama, a dio utrošenih sredstava vratit će se kroz smanjenje izdatak za električnu energiju - zaključio je Dobroslavić.

- Dosad nismo imali iskustva u projektnom financiranju, no uspješno smo radove priveli kraju. Zahvaljujem Županiji koja je prepoznala naš potencijala i podržala nas u ovom zahtjevnom projektu, Maru Hadžiji koji nam je pomogao oko javne nabavne i Luku Srhoju i agencije DUNEA. Ovim smo stekli iskustvo provođenja ovakvih projekata, pa smo se prijavili na projekt prekogranične suradnje, vrijedan preko 5 milijuna kuna - kazao je ravnatelj Obrtničke i tehničke škole, Dinko Mandić te dodao kako se škola prijavila za dva Erasmus projekta, jedan vezan uz sport i poduzetništvo, a drugi koji je već odobren tiče se mobilnosti učenika u Španjolsku, Portugal  i Sloveniju. 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube