POLITIKA
02.06.2019 u 12:46

Pero Mrnarević: Kolakuševiću kampanju je, govori se, financijski podupro Vaso Brkić

Kada se odlučio aktivnije uključiti na hrvatsku političku scenu, učinio je to kao nezavisni kandidat koji je na nedavnim europarlamentarnim izborima podršku pružio Daliji Orešković i njenom START-u, očekujući da će se iskoristiti povijesna prilika za stvaranje lijeve građanske stranke neopterećene poviješću, okrenute budućnosti. Pero Mrnarević, umjetnik, aktivist i vrhunski intelektualacje jedan od onih koji su desetak minuta prije zatvaranja birališta obznanili da su se udaljili od START-a i Dalije Orešković koja je, prema njegovim riječima povukla u kampanji sve pogrešne poteze koje je mogla povući.


komentara  1

Iz čistog moralnog kodeksa to nije želio objaviti dok je trajala kampanja koja je neslavno završila – od favoriziranog novog i obećavajućeg lica na hrvatskoj političkoj sceni, Dalija Orešković je izbore završila s poražavajućom podrškom od tek nešto malo iznad 2 posto povjerenja hrvatskim birača. Porazgovarali smo s Perom Mrnarevićem o tome.

- Nisam imao kampanju i odlučio sam se povući iz cijele te priče s grupom progresivnih intelektualaca koji su podržali tu novu političku opciju koja je trebala ponuditi nešto novo u borbi protiv korupcije, te zalaganju za transparentnost i razvoj, kako bi to Orešković rekla. Što se dogodilo? Da se ona počela veoma nekorektno ponašati prema ljudima koji su je doveli do 5,6 % popularnosti stranke na samom početku, počela je donositi samovoljne odluke, postala je gluha za konstruktivne prijedloge, a onda bi svaki neuspjeh svaljivala na nekoga drugoga. Zbog takvog ponašanja se cijela ekipa distancirala od njenog rada, a moralni čin je bio da se to obznani desetak minuta prije zatvaranja birališta, kako ne bi ispalo da napuštamo brod koji tone.

Kakva je prema Tvom mišljenju budućnost te stranke i Dalije Orešković?

- Dalija Orešković je prokockala jedinstvenu šansu da se dogodi lijeva alternativna opcija i da se okupe stranke na ljevici, nije prokockala samo svoj bonitet i osobni integritet koji je imala kao novo lice, nego nije uopće prepoznala važnost tog trenutka, ponijelo ju je i pokazalo se da nije bila dorasla toj povijesnoj prilici.

Je li i time otvoren prostor za Mislava Kolakušića koji je s pravom nazvan iznenađenjem izbora?

- Da, dobrim dijelom, sve zbog toga što nije prepoznala svoju situaciju, mjesto na političkoj sceni, nije mudro odigrala, napravila je seriju krivih poteza što su najprije primjetili ljudi „iznutra“, te je prokockala šansu da se stvori jedna normalna građanska stranka neopterećena aferama, participacijom vlasti, dilovima koje imaju na svojim leđima i Amsterdamska koalicija i SDP. I sada će se dogoditi da se SDP konsolidira i da nema više ulaza unutar tog političkog polja, a imala je ogroman kapital od 5,6 % s kojim se moglo nešto napraviti. Jednostavno, nije bila dorasla situaciji, to sam vidio dosta rano, ali nisam htio komplicirati kampanju i odlučio sam se za potpunu pasivizaciju tijekom tog razdoblja prije izbora.

Je li ovo zatvorila i vrata politike svima vama koji ste joj pružili potporu?

- Zasad jest, barem u ovoj političkoj opciji, iako se ne može apstinirati od politike, sve i da hoćeš. Podržao sam njenu stranku kao nestranački pojedinac, kada se osvrnete sada na čitavu predizbornu kampanju vidjet ćete da nisam ništa objavljivao putem društvenih mreža niti u javnom prostoru, ona je demotivirala ljude za kampanju, donijela je krive strateške odluke i pokazala kako ne razumije temeljne postulate politike i metodologiju političkog djelovanja.

Misliš da 4 mandata SDP-a pokazuju njegovu realnu snagu na domaćoj  političkoj sceni i da bi se ona odrazila na rezultate da su uskoro parlamentarni izbori?

- Ne, postoji supstancijalna i metodološka razlika između europarlamentarnih i parlamentarnih izbora u zemlji, D'Hondtova metoda im ne bi bila tako naklonjena kao što je bila sada. Puno se stvari još može dogoditi do parlamentarnih izbora koje ne možemo predvidjeti, ovo je omogućilo zapravo Bernardiću da uskrsne, poptuno politički netalentiranoj osobi da dobije krila. I ne samo on, nego će na tom planu uskrisiti i Milanovića, što je katastrofa. Prosto je nevjerojatno da se nekadašnje rivale,  dvojicu nesposobnjakovića i egocentrika uskrisi i da im se omogućinovi politički početak i za to je velikim dijelom odgovorna Dalija Orešković i to je ta tragedija....

Smatraš da su 4 mandata HDZ-a  stvarno izborni fijasko?

- Jest, jer su proklamirali 5 i planirali 6 mandata, nisu dobili ni minimum, a kamoli ambiciozan broj kojega su spominjali.

To je odraz njihovih unutarstranačkih sukoba?

- Da, apsolutno. Navodno i u Kolakušićevoj kampanji ima puno Vasovih prsta, a Milijan Brkić je odličan organizator i pametno igra, to mu se ne može osporiti. Neke informacije koje sam dobio iz Zagreba govore kako je ta Brkićeva linija značajno financijski doprinijela Kolakušićevoj kampanji, te kako mu je neki HDZ-ovac iz Zagorja donirao navodno 220 tisuća kuna. Kolakušić je uzeo glasove desnici i desnom centru, radikalni HDZ je glasao za Ružu Tomašić i Marijanu Petir, ali je i dio članstva umjerenog HDZ-a dao svoje glasove Kolakušiću.


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube