VIJESTI
12.06.2019 u 10:28

ISTRAŽNI SUDAC ODLUČIO: dvojici osumnjičenika određen jednomjesečni pritvor

Nakon jučerašnjeg ispitivanje dvojice osumnjičenika, Nikole Rukavine i Željka Starmana, pred državnim odvjetnikom, zbog osnovane sumnje da su počnili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, vezano za događaj u HE Plat od 10. siječnja 2019. godine, po prijedlogu županijskog državnog odvjetništva, sudac istrage je danas odlučivao o određivanju istražnog zatvora protiv istih, te je odlučio da se protiv oba osumnjičenika odredi istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog mogućnosti utjecaja na devet  svjedoke - kazao je jutros glasnogovornik dubrovačkog suda Pero Miloglav.


komentara  0

Uz to Milogav je kazao kako su osumnjičenici pred sudom iskazali svoje stajlište o određivanju istražnog zatvora, odnosno da su se usprotivi njegovom određivanju. 

- Državni odvjetnik je inzisitrao na određivanju istražnog zatvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke - izjavio je Miloglav.

U narednih trideset danas očekuje se ispitivanje navedenih devet svjedoka, nakon čega će se odlučiti o eventualnom ukidanju danas određenog istražnog zatvora. 

Milogav je dodao da je za ovo kazneno djelo predviđena kazna od 3 do 15 godina. 

- Osumnjičeni ostaju u istražnom zatvoru u Dubrovniku, a ovdje će biti ispitani i svi svjedoci - zaključio je Miloglav. 

- Mi smo se apsolutno protivili određivanju istražnog zatvora iz zakonskih osnova koje je predložio županijski državni odvjetnik. Sudac istrage je donio odluku da se istražni zatvor određuje na period od 30 dana. Nakon konzultacije s klijentima donijeti ćemo odluku što dalje – kazao je odvjetnik Gordan Preglej koji je još rekao kako će uložiti žalbu i pokušati ubrzati postupak na način da se što prije ispitaju navedeni svjedoci i da se što prije ukine istražni zatvor.

- Radi se o osobama koje nikada nisu bile u sukobu sa zakonom i koje su zaista dovedene o ovu situaciju iz razloga što su bile odgovorne osobe, a koje se ni na koji način ne osjećaju krivim za počinjenje ovoga djela koja im se stavljaju na teret. U tome dijelu svaki boravak za njih u istražnom zatvoru je traumatičan – rekao je Preglej koji je još nadodao kako je jedan od branjenika kazao da se osjeća kao da je nastradao netko od njegove obitelji i da to proživljavaju vrlo traumatično.

- Što se tiče utjecaja na svjedoke, to je apstraktne prirode, mi smo zauzeli stav da takva opasnost realno ne postoji i naša želja je da se što prije svjedoci saslušaju kako bi se istražni zatvor ukinuo da krenemo ravnopravno u postupak i tek kada naši branjenici izađu iz zatvora imati ćemo poštenu šansu za suđenje i ravnopravno dokazivanje – izjavio je odvjetnik Krešimir Škarica koji je još dodao kako je teret dokaza na Državnom odvjetništvu.

- Nas samo zanima procesna i kazneno pravna pozicija naših branjenika. Nismo u poziciji da prokazujemo, dokazujemo, to je stvar dokaznog postupka. Mi ga za sada ne možemo prejudicirati, ne možemo donijeti nikakav zaključak prije svega jer nismo vidjeli spis, a i ovisno o tome kako će se potencijalni svjedoci očitovati u daljnjem tijeku postupka – rekao Krešimir Škarica.

- Tijekom istražnog postupka koje je trajalo pet mjeseci izuzeto je jako puno dokumentacije, procedura, pravilnika koji određuju rad djelatnika HEP Proizvodnje. Ne znamo što se sve u tome sve nalazi, nemamo ni mogućnost uvida u spis i vrlo teško nam se očitovati. Onog dana kada budemo dobili uvid u spis i kada proučimo zajedno sa našim branjenicima – kazao je Preglej.

- Vrlo je važno da se tijekom vještačenja utvrdi uzročno posljedična veza i zašto su ljudi nažalost stradali, da li su imali mogućnost izbjeći nesreću i ima li propust naših branjenika ikakve veze s uzrokom požara. Morati će se provesti jedno multidisciplinarno i vrlo kompleksno vještačenje gdje će se vještačiti uzrok požara, a isto tako će biti vještačen medicinski aspekt – rekao je Škarica.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube