VIJESTI
16.06.2019 u 09:30

TKO TO MOŽE PLATITI? Ni koncert majstorica nema za ljetnu stanarinu

Mirabai Weismehl Rosenfeld, prije godinu dana došla je u Dubrovnik živjeti i raditi u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, kao koncert majstorica, a nakon međunarodne "slijepe" audicije. Ova mlada Amerikanka u Dubrovniku je stekla prijatelje, koji su joj gotovo postali obitelj. Zadovoljna je načinom života, no i nju more problemi mnogih mladih ljudi. U godinu dana tri se puta selila. "Nažalost moja primanja koncertne majstorice u Dubrovačkom simfonijskom orkestru nisu dovoljna da pokrijem ljetnu stanarinu budući je većina stanova namijenjena iznajmljivanju turistima, a to prate i cijene. Ne krivim nikoga, ali to je duh današnjeg Dubrovnika. Pohlepa se proširila poput bolesti", kaže. O životu u Dubrovniku, prednostima i manama te Dubrovačkom simfonijskom orkestru razgovarali smo s Mirabai.


komentara  0

Pri našem posljednjem susretu bili ste na probnom radu u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a uz to i zaljubljeni u Dubrovnik? Kakva je situacija danas – jeste li još u DSO-u i kakvi su vaši dojmovi o Dubrovniku?

- Prirodne ljepote Dubrovnika i njegove okolice me još uvijek oduševljavaju i inspiriraju. Drago mi je da sam uspješno završila svoj probni period s orkestrom, što mi je omogućilo da u Dubrovniku ostanem dulje vrijeme kao i da u puno većem opsegu sudjelujem u kulturnom životu Grada. Moj sadašnji dojam je da je Dubrovnik grad opčinjen glamurom i novcem, koji je nažalost prodao dušu turizmu. To me rastužuje, uzimajući u obzir pogotovo lokalno stanovništvo, koje je generacijama živjelo i radilo u njemu. Dužnost je Dubrovnika, sačuvati ga upravo zbog generacija onih koji su izgradili i obranili njegovo bogatstvo.

Kako biste kao, koncertna majstorica, koja već godinu danas surađuje s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, ocijenili njegov rad?

- Bez ikakve sumnje, kao koncertna majstorica stekla sam jako puno iskustvo, a također sam uspjela čuti napredak orkestra kroz taj period. Ponosna sam na sve one koji su kroz mukotrpan rad omogućili njegovu transformaciju, od mojih kolega, do onih koji rade iza scene, no primijetila sam i određenu dozu otpora promjeni. To se odnosi na sam orkestar, ali i na stav gradskih vlasti, pogotovo kad se radi o financiranju. Shvaćam da se stvari ne mijenjaju preko noći, smatram sebe strpljivom osobom, pogotovo kad znam da zajednički radimo prema istom cilju. Orkestar trenutno nema niti potrebnu podršku niti radne uvjete koji bi poduprli njegov procvat u svjetski poznati ansambl kakav Dubrovnik zaslužuje. Potrebni su nam dodatni, iskusni glazbenici, koji bi se izabrali na međunarodnim audicijama, koncertna dvorana u kojoj bi mogli vježbati i izvoditi svoje koncerte, a koja ne bi bila zatrpana stvarima koje bi mogle oštetiti naše instrumente, a sam orkestar se mora usmjeriti na izvođenje klasičnog, ali i ozbiljnog suvremenog repertoara koji bi nudio više od pop i filmske glazbe.

U međuvremenu ste surađivali i s Izraelskom filharmonijom – kako je došlo do te suradnje, gdje ste nastupali i kakav je bio osjećaj nastupati s najboljim glazbenicima svijeta?

Nastupala sam skoro deset godina s orkestrom iz Valencija pod vodstvom maestra Zubina Mehte, koji me kao glazbeni direktor Izraelske filharmonije, a na tom je mjestu posljednjih pedeset godina, preporučio kao zamjenu tijekom međunarodne turneje u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama 2017. godine. Tijekom turneje smo nastupili i u svjetski poznatom Carnegie Hallu. Od tad su me pozivali na turneje. Iznimno je zadovoljstvo i čast surađivati u tim izvanrednim programima, na odlično organiziranim i profesionalnim turnejama. Tijekom godine provedene na Akademiji Concertmaster u Ohiju, imala sam priliku nastupati s clevelandskim orkestrom, kojeg smatram jednim od najboljih na svijetu.Ti su glazbenici za mene superheroji. Od njih sam naučila kako se pripremiti, zadržati formu i nastupati na najvećoj mogućoj razini za dobrobit i moral cijelog ansambla. Nastupanjem s takvim ansamblima obnavljam ljubav i predanost umjetnosti glazbe.

Jeste li nakon turneje razmišljali o odlasku iz Dubrovnika? Mogu li glazbenici dosegnuti svoj puni potencijal u Dubrovačkom simfonijskom orkestru?

- Naravno da razmatram i druge opcije, ali to neće umanjiti moju predanost Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Glazbenici se mogu razvijati ovdje, no na žalost postoje prepreke koje usporavaju taj razvoj. Uvijek ću osjećati naklonost prema Dubrovčanima. Grad je postao moj dom.

Pronalazak smještaja tijekom ljetnih mjeseci često zna biti problematičan u Dubrovniku. Jeste li se I vi susreli s tim problemom i kako ste ga riješili?

- Osobno sam se susrela s problemom kojeg spominjete. U godini dana, promijenila sam tri stana. Svaka selidba podrazumijevala je novu kupovinu sredstava nužnih za život poput lonaca i tava, polica, kao i jedinica za grijanje odnosno hlađenje. Moji prijašnji poslovi su bili financijski dovoljno izdašni kako bi si mogla priuštiti skroman stan. Nažalost moja primanja koncertne majstorice u Dubrovačkom simfonijskom orkestru nisu dovoljna da pokrijem ljetnu stanarinu, budući da je većina stanova namijenjena iznajmljivanju turistima, a to prate i cijene. Ne krivim nikoga, ali to je duh današnjeg Dubrovnika. Pohlepa se proširila poput bolesti. Sumnjam da će se to u skorije vrijeme promijeniti. Neizmjerno sam zahvalna na pomoći dobrih ljudi koji mi na svoje načine omogućuju da živim i radim u ovako astronomski skupom gradu. Jedna od mogućih prednosti ove nepovoljne situacije, mogla bi biti pokretanje nove serije koncerata kako bi se prikupila sredstva potrebna za pokrivanje troškova stanovanja za strance u orkestru.

Kakvi su Vaši dojmovi života u Dubrovniku? Mislite li da su Vas Dubrovčani prigrlili?

Da, osjećam se dobrodošlo i prihvaćeno. Želim istaknuti da sam primijetila koliko se ovdje cijeni domaća hrana – postoji veliko razumijevanje o pozitivnom učinku prirodno uzgojene i na tradicionalan način pripremljene hrane na kvalitetu života i zdravlja. Duboko sam zahvalna mojoj dubrovačkog obitelji, Ivoni i Hrvoju, kao i njihovoj proširenoj obitelji. Iskazali su mi iznimnu velikodušnost i ljubaznosti, slijedeći stav : "Ponašaj se prema drugima, kako želiš da se oni ponašaju prema tebi.“ Takav životni stav je zarazan.


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube