VIJESTI
15.06.2019 u 09:17

Pločani ne žele dubrovački otpad u svom dvorištu

Primjenom odredbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta i Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske, otpad iz cijele Županije trebao bi ići na odlagalište koje se nalazi u neposrednoj blizini Baćinskih jezera. Građani Ploča su ogorčeni, a sam ministar Tomislav Ćorić im je došao objasniti novi plan. Naime, odlagališta  kao što su dubrovačka Grabovica i metkovska Dubravica, trebala bi se uskoro zatvoriti, zbog popunjenog kapaciteta, a Županijski centar za gospodarenje otpadom nije izgrađen pa bi pločanski Lovornik, koji prema Ministarsvu ima još mjesta za širenje, trebao privremeno primati otpad iz gotovo cijele županije.


komentara  0

”Sve što nam je ministar rekao mi smo već proučili u dokumentaciji ministarstva. Ne mogu vjerovati da je ministar apsolutno valorizirao ekološku mrežu Natura 2000. Time Europska unija svojim direktivama štiti Baćinska jezera. On je to apsolutno zanemario”, rekla je Iva Marinović Franić ispred Građanske inicijative S.O.S. za Baćinska jezera, pišu ploce.com.

Ministar kaže da se sve znalo još u veljači 2018., da je grad potpisao i nije dobio ni jednu primjedbu iz Ploča.

”Činjenica je da narod nije znao. Nas politiziranja ne interesiraju. Tko je znao, tko nije između njih. Narod nije znao ništa i odluke su donesene praktički nama iza leđa. Sada kada smo se počeli baviti određenom dokumentacijom, vidjeli smo da dolazi do apsolutne manipulacije brojeva. U 2010. je jedan slobodan kapacitet, u 2018. drugi, u 2019. treći. Sve to možemo potkrijepiti dokumentacijom koju smo našli, sva je njihova. Svi dokumenti koji su rađeni do sada za Lovornik, izrađeni su isključivo za 18.000 stanovnika, što ne uključuje niti Dubrovnik niti Metković”, kaže Iva.

- Lovornik je u procesu sanacije i nakon njenog završetka ispunjavati će kriterije za nastavak rada. Nakon sanacije imati će dovoljan kapacitet i moći će prihvaćati otpad s odlagališta koja se zatvaraju, pa se u Dinamici predlaže odlaganje otpada do otvaranja CGO-a. Lovornik se koristi za odlaganje otpada od 1970. godine. Lokaciju odlagališta čine dvije spojene vrtače na dnu kojih se nalazi crvenica. Pravna osoba koja upravlja odlagalištem je tvrtka Komunalno održavanje d.o.o. Ukupna površina odlagališta iznosi 3,6 hektara. Ukupna količina odloženog otpada  iznosi 238.356 metara kubičnih, dok je u 2016. godini odloženo 6.473,87 tona. Na odlagalištu Lovornik sanacija odlagališta je u pripremi, a projektom predviđeni preostali kapacitet odlagališta iznosi 103.467 „kubika“, stoji Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta i Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube