VIJESTI
15.06.2019 u 12:35

Guverner HNB-a u Dubrovniku: uskoro ćemo poslati pismo namjere za uvođenje eura

25. međunarodna ekonomska konferencija, koju Hrvatska narodna banka organizira već četvrt stoljeća, otvorena je danas u Dubrovniku. Ova je konferencija tradicionalno susret i mjesto dijaloga akademskog miljea, odnosno uglednih svjetskih i domaćih znanstvenika, s predstavnicima brojnih međunarodnih financijskih institucija poput Međunarodnoga monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske središnje banke, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Banke za međunarodne namire itd. U radu konferencije sudjeluju i ekonomisti iz drugih institucija te predstavnici financijskih djelatnosti. Boris Vujčić, guverner HNB-a ovom je prigodom najavio skoro podnošenje pisma namjere za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam.


komentara  0

- Očekujemo da će test aktive hrvatskih banaka vrlo dobro proći. Kao što uvijek napominjem - likvidnost hrvatskih banaka je takva da ne ostavlja sumnju da se radi o kvalitetnom i stabilnom sustavu. Dapače, ona je viša od prosjeka u Eurozoni i to značajno viša tako da tu stvarno ne očekujemo probleme, a to je pretpostavka za nastavak procesa, izjavio je guverner HNB-a.

Središnje teme ovogodišnje konferencije bit će radovi i rasprave posvećeni gubicima međunarodne trgovine, gravitaciji – povezanosti elasticiteta, udaljenosti i trgovine, migracijama odnosno učinku povratka izbjeglica na izvoz, učincima financijske globalizacije, ekonomskom populizmu, konverzijama kredita u stranoj valuti i valutnim neusklađenostima, proširenju europodručja te neovisnosti središnjih banaka u provođenju monetarne politike.

Guverner HNB-a Boris Vujčić moderirat će panel-raspravu o budućnosti europskog i svjetskog bankarstva, a u raspravi će sudjelovati i Mar Gudmundsson, guverner središnje banke Islanda, Pentti Hakkarainen, član Nadzornog odbora Europske središnje banke, Ardo Hansson, bivši guverner središnje banke Estonije i Mario Nava iz Europske komisije.

 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube