VIJESTI
16.06.2019 u 12:18

Evo što o bankomatima kaže Loris Dessard, vlasnik tvrtke Auro Domus

Ukupno je oko šest tisuća bankomata u Hrvatskoj, što velikih banaka, a što privatnih tvrtki, prema zadnjim podacima Hrvatske narodne banke. Još u siječnju bilo ih je 500 komada manje. Budući da Zakon o platnom prometu, kako nas upozoravaju iz HNB-a, bankomate ne drži platnom uslugom niti je potrebno bilo kakvo odobrenje, svoj “keš-uređaj” može postaviti, zapravo, bilo tko, piše Jutarnji list.


komentara  0

Tu je mogućnost iskoristila domaća tvrtka Auro Domus, vlasnika Lorisa Dessarda, poznata po franšizi mjenjačnica i zlatarnica, postavivši u proteklih godinu dana više od 400 bankomata diljem Hrvatske, u svim većim turističkim gradovima, među ostalim, u Dubrovniku, Splitu, Trogiru i Šibeniku. Bankomati postavljeni većinom u izlozima privatnih radnji u gradskim jezgrama izazvali su revolt lokalnog stanovništva. Unutar dubrovačkih zidina pojavilo se ukupno 37 bankomata, što Auro Domusa, što velikih banaka, a protiv toga se pobunila lokalna aktivistica i turistička vodičica Tea Batinić.

Ugradnja bankomata, međutim, zasad se zakonski nalazi u sivoj zoni, poluprivatnoj, polujavnoj. Objasnila nam je to Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, koja pojavu sve većeg broja bankomata i poslovanje Auro Domusa uspoređuje s “najezdom skakavaca”.

- Iako se bankomat može nalaziti u privatnom prostoru, on mora biti okrenut prema ulici. Samim time, da bi se ta usluga koristila, potrebno je stajati na javnoj površini. Zbog toga bi te tvrtke morale tražiti suglasnost i dozvolu od grada, posebno ako se radi o staroj gradskoj jezgri koja je pod posebnom zaštitom - tumači Marković te dodaje da će se novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, koji je na snagu stupio početkom godine, takve situacije, kao što smije biti na pročeljima zgrada u staroj jezgri, a što ne, napokon riješiti.

S time se neće složiti Loris Dessardo, 35-godišnji vlasnik Auro Domusa koji je obiteljski zlatarski zanat ostavio po strani te se od 2018. godine uglavnom krenuo biznisu s bankomatima i mjenjačnicama. On kaže: “Od svih zakona i propisa niti jedan ne dozvoljava lokalnoj vlasti da određuje koju će djelatnost gospodarski subjekt obavljati u privatnom poslovnom prostoru.”

- U to se ni Jugoslavija nije upletala. Gradovi i općine kao i županije imaju pravo prvokupa nekretnina koje su u zonama zaštite kulturnih dobara i nitko ih u tome ne sprečava. Jednom kada postanu vlasnici prostora imaju pravo određivati tko će i što u njihovu vlasništvu raditi - odgovorio je Dessardo kritičarima dodajući da Auro Domus bankomate postavlja u suradnji s Privrednom bankom Zagreb te da plaćaju fer cijenu najma vlasnicima čiji su se lokali do sada dijelili ispod cijene, po rodbinskom i političkom ključu. Smatra, također, da ga mediji pokušavaju prikazati kao “rubnog tipa”, ali nije on taj “koji iskorištava zakone, nego su to lokalni šerifi i birokrati”.

- U Splitu nam brane da izrežemo staklo izloga da stavimo bankomat, ali će vam zato za 10 tisuća eura dati da izbušite Dioklecijanovu palaču - kaže Dessardo prozivajući splitsku lokalnu upravu za interesnu umreženost.

Na pitanja Jutarnjeg list a o brojkama, odnosno koliko točno plaćaju najamninu vlasnicima prostora, Dessardo je odgovorio da je riječ o poslovnoj tajni, a nije htio govoriti ni o poslovnom modelu i načinu zarade. 

Cijeli članak pročitajte ovdje

 


dubrovniknet team/Izvor: Jutarnji.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube