VIJESTI
19.06.2019 u 21:36

"Dnevna doza splitskog nereda" poslala vijećnicima tekst naslova "Dubrovnik je glavni!"

Inicijativa "Dnevna doza splitskog nereda" poslala je na adrese svih splitskih gradskih vijećnika, kao i na onu gradonačelnika Andra Krstulovića Opare pismo naslovljeno "Dubrovnik je glavni!", a uoči sjednice Gradskog vijeća na kojemu se raspravljalo o izmjenama komunalnog reda. Iz ove građanske inicijative pozvali su se na dijelove dubrovačke odluke, osobito one o jačini glazbe u povijesnoj jezgri. Pismo prenosimo u cijelosti s Dalmatinskog portala.


komentara  0

Poštovani,

sutra ćete kao vijećnici odlučivati o odluci koja znatno utječe na život građana grada Splita, a naročito na život onih koji žive u obuhvatu stare gradske jezgre i čije iseljavanje pokušavate zaustaviti (barem  sudeći prema izjavama predstavnika gradske vlasti). Nažalost, moramo vas upozoriti da idete u krivom smjeru, sudeći prema slanju identične  verzije dokumenta  u dnevni red, istog onakvog   kakav je bio i na javnom savjetovanju (gdje su svi prijedlozi stanara  odbijeni), kao i na prvom čitanju gdje su neki od vas i sami uočili neke  sporne stvari. I to sve u susret obljetnice 40. godina UNESCO zaštite  stare gradske jezgre.

Ono što bi vas željeli upozoriti je činjenica da stanari ne traže ništa novo, već primjenu odredbi koje  možete vidjeti u Gradu Dubrovniku na snazi, koje se nakon provedbe istih  nisu negativno odrazile na turizam Dubrovnika, a ukomponirane su u  odluku o komunalnom redu, te su primjenjive i na odluku koju sutra  donosite.

Proteklih tjedana podijelili smo s javnosti više video uradaka i fotografija  negativnih posljedica turizma bez kontrole, te smo se zbilja nadali  vašoj reakciji u vidu restrikcija unutar ove odluke.

Činjenica  je da se konstantno krši Zakona o zaštiti od buke diljem centra gdje  zvučnici na štekatima su radili daleko u noć (iza 00:00h) bez reakcije  policije koja je bila alarmirana, da su stanari napadani od  alkoholiziranih turista i cipelareni na podu, da su prozori spavaćih  soba razbijeni bocama alkoholnih pića u sitne sate, da je naša baština  postala WC, da je sve veći broj fizičkih okršaja na našim ulicama i u  konačnici ono što je nažalost već svakodnevnica da Grad Split i policija  ne uspijevaju održavati javni red i mir na ulicama niti u predsezoni.

Kako ne bi nas krivo shvatili, nitko ne smatra da grad treba stati živiti u 00:00h, već da se život treba nastavit u adekvatnim prostorima. Neizolirana dojučerašnja šupa u prizemlju stambene zgrade ne smije moći  raditi radnim danom do 02:00h, već Grad Split i Turistička zajednica  Grada Splita trebaju usmjeravati razvoj noćnog života u gradu u noćne klubove koji će se nalaziti u adekvatnim objektima, te gdje će onda  policiji biti mnogo lakše kontrolirati devijantna ponašanja prekomjerno  alkoholiziranih pojedinaca na određenim žarištima oko navedenih klubova.  Pa i danas imate jedan klub u centru grada koji radi do 06:00h i kad bi  policija držala ulice pod kontrolom, stanari ne bi znali ni da radi.

I  sami ste svjesni da niti trenutna pravila sustav nije u stanju provodit  u sitne noćne sate, a sad imate plan dodatno olabavit pravila i stvorit  još veći period kaosa na našim ulicama. Kad bi stanar trebao spavati  ako će se gosti po cijeloj jezgri razilaziti i do 03:00h radnim danom, a  dostava i čišćenje ulica krenuti u 05:00h?

Nažalost  moramo napomenuti da unatoč tvrdnjama na prošloj sjednici Gradskog  vijeća da će se dozvoliti samo u staroj gradskoj jezgri svaki dan rad do  02:00h, a van nje ne, jer ostali kvartovi su stanarski, da je i SGJ  sukladno GUPu, ali i u stvarnosti stambena zona (M2), te da prestanete  od građana centra raditi građane drugog reda. Sada kada je situacija  eskalirala drago nam je vidjeti da polako i oni koji su kaos zagovarali  radi turizma se počinju buniti jer im recenzije za apartmane i hotele  padaju zbog buke radi koje ni njihovi posjetitelji nemaju miran san.

Još  jednom pozivamo vas na razum i učenje na tuđim greškama (Dubrovnik, Venecija), pogotovo vijećnike iz redova HDZ-a, da se ugledaju na kolege  iz Dubrovnika koji osim što su riješili problem buke, upravo su  pokrenuli proceduru za rješavanje problema masovne poplave bankomata unutar zaštićene stare gradske jezgre i stvarnim potezima pokazuju da  Dubrovnik je glavni.

U nadi da nećete bezglavo se priklanjati sitnim privatnim interesima, već djelovati u interesu svih  građana Grada Splita, srdačno vas pozdravljamo.


dubrovniknet team/IZVOR: Dalmatinski portalFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube