POLITIKA
26.06.2019 u 11:55

HADŽIOMEROVIĆ, BARAČ, BOGDANOVIĆ: Franković je prekršio svoje ovlasti oko dogovora s Excelsom

Povodom dogovora Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnine kojim će Excelsa platiti ukupno 46 milijuna kuna duga dosadašnjeg devetogodišnjeg poslovanja sa žičarom, od čega će 26 milijuna kuna pripasti Gradu Dubrovniku, a ostatak Republici Hrvatskoj i Carinskoj upravi konferenciju za medije su organizirali dva oporbena vijećnika Jadran Barač (SDP) i Vido Bogdanović (HSS) te Dino Hadžiomerović predsjednik dubrovačke podružnice GLAS-a. Nastojali su objasniti problematiku kako se trebalo rješavati ovo pitanje, ali i što bi oni napravili da su u poziciji gradonačelnika.


komentara  0

- Želimo ukazati na niz nezakonitih postupaka odnosno teških nepravilnosti u postupanju gradonačelnika Mata Frankovića u pokušaju regulacije zakonitosti rada žičare i podmirenja dugova. Ovakvi postupci su zapravo zlouporaba ovlasti i kršenje njegovih ovlasti. Unazad godinu dana Gradsko vijeće usvojilo je odluku o dodjeli koncesije za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika za Excelsu, utvrdili smo odgovarajući tekst sa svim suglasnostima i potvrdama koje trebaju biti po zakonu. Gradonačelnik je kao ovlaštenik grada trebao to i izvršiti, odluku Gradskog vijeća, a on to nije napravio. On se poziva na upozorenja DORH-a, DORH je prema zakonu trebao biti obaviješten i on je obaviješten. Nakon što smo potvrdili odluku DORH je poslao pismeno očitovanje gradonačelniku da tu odluku ne bi trebalo sprovesti jer su u tijeku određeni procesi i postupci. Gradonačelnik je trebao odmah pozvati sjednicu Gradskog vijeća, predložiti poništenje odluke i objasniti zašto, kako bi mi svi bili o tome obaviješteni i to je jedini pravni način. DORH je mogao pokrenuti postupak nadzora zakonitosti ove odluke, a on ne smije ulaziti u djelokrug Gradskog vijeća - kazao je  SDP-ov Jadran Barač koji je još kazao kako je pisao i Carinskoj upravi koja mu nije htjela odgovoriti radi, kako kažu, poslovne tajne. 

Pisao je i Gradskoj upravi povodom ove tematike, a oni su mu obrazložili kako bi njegova interpretacija nepravomoćne presude u javnosti mogla neučinkovito, nepristrano i neovisno utjecati na vođenje postupka s Excelsom. Barač nije zadovoljan ustupanjem informacija Gradskom vijeću oko teme žičare, a prema njegovim riječima žičara je zatvorena zbog toga što Grad prilikom nadzora Carinske uprave nije mogao predočiti potpisani ugovor o koncesiji, a kaže kako ga nisu mogli predočiti jer je gradonačelnik samovoljno blokirao odluku koja je donesena na Gradskom vijeću.

- Postoje zakonska rješenja, tj. zakon o koncesijama iz 2017. koja omogućava brze i učinkovite naplate bilo kakvih dugova. ovaj zakon nalaže rješenje koje je odmah izvršno kao i ovršno bez obzira na žalbeni postupak i takvo rješenje se moglo donijeti i prije dva mjeseca i podmirio bi se dio duga te nije bilo potrebe za zatvaranjem. Ne želimo da se obnašatelji i nositelji vlasti služe podzemnim i ilegalnim metodama, pritiscima i ucjenama jer to sve zajedno ne liči na demokratsku upravu - kazao je Barač.

- Meni kao pravniku prvenstveno smeta eklatantno kršenje prije svega zakona o lokalnoj samoupravi i to tako jer je gradonačelnik izvršno tijelo grada, predstavničko tijelo koje donosi odluke je Vijeće. Situacija u kojoj izvršno tijelo grada ignorira odluke Vijeća nije situacija koja je primjerena bilo kojem demokratskom uređenju.To gradonačelnik radi već godinu dana. Imamo općenito problem ove gradske vlasti prema gospodarskim subjektima - kazao je na konferenciji za medije predsjednik dubrovačke podružnice GLAS-a Dino Hadžiomerović koji je još rekao kako se trenutna gradska vlast prema tim istim subjektima ne ponaša u skladu sa Ustavom.

- Nitko od nas nije protiv toga da Grad postigne najbolji mogući dogovor s operaterom žičare, samo očito postoje razni načini kako do toga doći. Ja bih samo napomenuo da je upravo zalaganjem bivšeg gradonačelnika Vlahušića stvorena mogućnost da Grad išta naplati temeljem zakona o žičarama. Žičara nije nikakva atrakcija, ona je samo jedna obična žica povezana s dvije kabine koja ide gore dolje, svako austrijsko selo ima takvu atrakciju. Atrakcija je Dubrovnik, ovdje se radi o položajnoj renti, da taj netko tko dođe gore ispod sebe vidi Dubrovnik, i sad je to pitanje koliko to vrijedi. Sigurno se možemo satima svađati na Gradskom vijeću da to može biti 15, 20 posto ili paušalno ili stalno, s manjim ili većim prometom, ali očito bi trebhali razumni ljudi trebali doći do poslovnog dogovora. Došlo se do toga i to je Gradsko vijeće prihvatilo i onda se pojavi društvo mudraca koje se zove DORH koji kažu kako je 15 posto malo, moglo bi biti i 30 posto. Rezultat svega toga je blokada atrakcije, odnosno dođe do blokade pogleda na atrakciju i sada se to želi prezentirati kao uspjeh - rekao je HSS-ov Vido Bogdanović.

Na kraju su kazali kako je cilj ove današnje konferencije da svaki cilj ne opravdava sredstva.

- Gradonačelnik se može hvaliti novcima koje je uspio ili će uspjeti naplatiti u proračun, ali ako je pri tome prekršio zakon ti novci ne vrijede ništa - kazao je Hadžiomerović.

Jadran Barač je kazao kako je njegov poruka da ako je netko odgvoran kao što je to u ovome slučaju gradonačelnik onda bi trebao biti odgovoran i za nastalu štetu povodom, kako kaže Barač, njegovih nezakonitih i samovoljnih postupanja.

Kada su upitani kako bi oni riješili ovu situaciju da su u funkciji gradonačelnika, Jadran Barač je kazao kako bi sproveo odluku koja je donesena prije godinu dana koju je potvrdilo Gradsko vijeće, a onda bi proveo daljnju suglasnost oko dugova. Spriječio bi da presuda ne ode u zastaru i da Grad Dubrovnik ukoliko smatra osnovanim potraživanje pošalje to sve na sud te bi se onda riješio problem prema njegovim riječima onda kada bi se dogodila ovrha.


E.JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube