VIJESTI
03.07.2019 u 16:48

Županija odbila pravo prvokupa za "Vilu Rašicu"

Leonardo Sayao Ferreira Rasica iz Brazila i Renati Rassini (Penso) iz Italije suvlasnici su svaki u 1/5 dijela "Vile Rašice" koja je zaštićeno kulturno dobro. Oni su ponudili Dubrovačko - neretvanskoj županiji pravo prvokupa njihova dijela, no po Prijedlogu koji će se naći na sljedećoj Županijskoj skupštini koja će se održati 8. srpnja ponuda je odbijena.

 


komentara  0

Leonardo Sayao Ferreira Rasica iz Brazila i Renati Rassini (Penso) iz Italije prodaju svoje dijelove, ukupno 2/5 udjela u nekretnini "Vila Rašica" koja se nalazi na Petki po cijeni od milijun i 300 tisuća eura. 

S obzirom na to da se radi o nekretnini koja ima status zaštićenog kulturnog dobra, prodavatelji temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, zajedničku prodaju spomenutih suvlasničkih dijelova prvo nude  Republici Hrvatskoj, Dubrovačko - neretvanskoj županiji i na kraju Gradu Dubrovniku. Hoće li nakon što je Županija odbila pravo na prvokup dijela "Vile Rašice" to pravo iskoristiti Grad Dubrovnik?

Pored ovo dvoje suvlasnika "Vile Rašice" u katastru se može vidjeti kako 3/5 posjeduje i tvrtka za graditeljstvo, proizvodnju i trgovinu iz Zagreba - GP BRIM d.o.o. čiji je direktor Blažo Petrović.

PRODAJE se Vila Rašica: Cijena? Sitnica. 10 milijuna eura

Vila Rašica u podnožju Petke ljetnikovac je o čijoj se povijesti malo zna. Prema dokumentima iz dubrovačkog arhiva građena je u prvoj polovici 16. stoljeća u vrijeme kad je Dubrovnikom vladala velika epidemija kuge. To možda objašnjava njezin neobičan položaj, daleko od svega. Gradila ga je obitelj Gundulić koja ga je koristila kao ladanjsko zdanje.

Tridesetih godina 20. stoljeća ljetnikovac dolazi u ruke obitelji Rašica, po kojima se i danas zove. Nakon Drugog svjetskog rata, odnosno uspostavljanja komunističke vlasti, vlasnici Rašice navodno su pobjegli kako bi spasili živu glavu, a u Vili je privremeno bio zatvor gdje su komunističke vlasti zatvarale nepodobne.


E. J.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube