VIJESTI
11.07.2019 u 09:44

Dubrovnik se sjeća Srebrenice i žrtava genocida

Danas se obilježava 24. obljetnica genocida koji su nad Bošnjacima u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u Srebrenici. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika tradicinalno organiziraju Mimohod sjećanja na Stradunu u četvrtak, 11. srpnja 2019. s početkom u 12 sati. Prigodne majice sa sve sudionike mimohoda dijeliti će se od 11:30 sati kod velike Onofrijeve fontane.


komentara  0

Podsjetimo, Srebrenica je imala 36 tisuća stanovnika, od kojih su 27 tisuća bili tadašnji Muslimani. Nakon pada zaštićene zone Srebrenice 1995. prijavljen je nestanak 8.372 osobe i ta brojka stoji uklesana na mramornu ploču postavljenu u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima kao trajni podsjetnik na razmjere počinjenih zločina.

I danas se pronalaze ostatci žrtava masakra koji se dogodio, pa će tako danas biti pokopane 33 novoidentificirane žrtva. Najstarija žrtva koja će biti pokopana na 24. obljetnicu genocida je starica Šaha Cvrk, koja je u vrijeme kada je ubijena imala 82 godine, dok je najmlađa žrtva Osman Cvrk, dječak koji je 1995. godine imao tek 16 godina.

Iz masovnih i pojedinačnih grobnica diljem BiH, ali i Srbije, do sada su ekshumirana tijela 7.119 žrtava. a njih 6.610 već je pokopano u Potočarima.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube