VIJESTI
11.07.2019 u 14:35

FOTO: Bijeli ljiljani i ruže za žrtve Srebrenice

Tužni mimohod u bijelom u spomen na 8372 žrtve genocida počinjenog 1995. u Srebrenici održan je danas u  Dubrovniku. U tišini, u mislima se prisjećajući žrtva, kolona predvođena djecom, noseći u rukama bijele ljiljane i ruže, prošetala je preko Straduna do Velikog mula, gdje su u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama, u more bacili cvijeće. 


komentara  0

Tužni mimohod kojeg je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika,  započeo je kraj Onofrijeve fontane, a nakon tihe šetnje preko Straduna, dubrovački imam Salkan ef. Herić, izmolio je na Velikom mulu El- Fatihu za sve žrtve, a sudionici su položili bijele ljiljane i ruže u more.

- Vrlo je teško danas odaslati bilo kakvu poruku. Na današnji dan prije 24 godine na stanovnicima Srebrenice počinjen je genocid. U aleji u kojoj danas počivaju posmrtni ostaci žrtava, nalaze se i grobovi katolika.  Današnji mimohod je bio izuzetno tih i mira. Svi su bili u svojim mislima. Mi se danas pitamo što su i zašto ti zlikovci učinili. Ne bitno kojim ih imenom zvali. Bili počinitelji pripadnici JNA, paravojnih snaga ili vojska Republike Srpske.

Počinili su ovaj strašni zločin samo jer je se radilo o ljudima drugačijima od njih. Drugačijih po imenu, po vjeri. Kazna od 700 godina, koju je počiniteljima dodijelio Haški tribunal, je nedovoljna. Razdvojena su braća, majke su izgubile sinove. Ne postoji kazna koja bi to mogla ispraviti.

Nadam se da će se naša poruka čuti. Ove smo godine napravili još jedan iskorak i pod pokroviteljstvom Islamske zajednice i Grada Dubrovnika organizirali Marš mira. Troje mladih je prešlo 520 kilometara od Dubrovnika do Srebrenice. Želimo podsjećati mlade da budu humanisti. Odaslali smo poruku mira, slobode i tolerancije - zaključilo je dubrovački imam.

Fehim Vukotić kazao je da je današnji dan jako emotivan.

- Ne daj Bože, nikome ovakvu tragediju. Dogodila se, i s tim se moramo nositi. Na mlađe generacije moramo prenijeti sjećanja na ovaj događaj, kako se ovakvo što više nikad, nikome ne bi dogodilo.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije Orhan Zubčević kazao je kako se radi o uistinu tužnom danu.

- Smatramo da postoji odgovornost međunarodne zajednice. Svjedoci smo revizionističke politike zapada, negiranja genocida. Haški tribunal je u svojim presudama ovaj zločin označio genocidom. Mnogi to pokušavaju negirati. Moramo se zapitati zašto je tako, i zašto se počinitelji ne suoče s prošlošću. Smatramo da je Srebrenica svojevrsno finale zločina nad muslimanima u BiH koji su započeli 1992. Danas smo ovdje, jer želimo ukazati na najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata u Europi. Ovakav zločin se više nikad, nigdje ne smije dogoditi.

U današnjem Mimohodu sudjelovali su i predstavnici Grad Dubrovnika te Dubrovačko-neretvanske županije.

- Drago mi je što sjećanje na žrtve Srebrenice živi u Dubrovniku. Odaslali smo jasnu poruku, a to je da se takvo zlo više ne smije dogoditi. Oni koji su to zlo izazvali moraju za njega i odgovariti. Dubrovnik će uvijek duboko suosjećati s vama. Učimo djecu ljubavi, zajedništvu, svemu dobrome što nas naša i vaša vjera uče. - poručio je Marko Potrebica.


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube