VIJESTI
12.07.2019 u 07:57

"Izražavamo solidarnost sa socijalnim radnicima, potrebne su velike promjene"

Naša građanska inicijativa godinama upozorava na potrebu uvođenja sustava, na potrebu promjena odnosa i suradnički odnos između socijalnih radnika i korisnika. Na žalost do sada nema ozbiljnog pomaka i ovaj tragični događaj posljedica je sveopće zapuštenosti sustava te je bilo pitanje vremena kad će doći do ovakvih tragičnih događaja - pišu iz Građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" te izražavaju solidarnost sa socijalnim radnicima.


komentara  0

Povodom tragičnih događaja u  Đakovu u kojem je prekinut život socijalne radnice i ozbiljno ugrožen  život još jednog djelatnika Centra za socijalnu skrb izražavamo sućut obitelji i dijelimo njihovu patnju.

No dužni smo upozoriti na sljedeće.

Socijalna skrb bavi se s najugroženijim skupinama ljudi s margine, osobama s invaliditetom obiteljskim traumama. Socijalni radnici izloženi su stalnom stresu i prijetnjama, često se nalaze između čekića i nakovnja.

Sustav socijalne skrbi potpuno je zapušten i potrebne su velike reforme u svim segmentima. Na žalost umjesto reformi imamo samo česte ponekad kozmetičke izmjene zakona.

Prisjetimo se samo svih prijepora oko Obiteljskog zakona, prisjetimo se neuspješnog projekta Centara za novčana davanja u koji su ulupani milijuni kuna, prisjetimo se osnivanja pa ukidanja obiteljskih centara, stalnih izmjena sistematizacije i radnih odgovornosti uz stalni manjak zaposlenika i uz sve veće birokratiziranje i gomilanje raznih papira.

Prisjetimo se koliko je bespotrebnih vještačenja moralo biti provedeno zbog povećanja iznosa osobne invalidnine. Prisjetimo se da se mnoštvo stvari rješava „naputcima“ iz ministarstva. Prisjetimo se koliko je puta u zadnjih 10 godina mijenjan zakon o socijalnoj skrbi.

Sve to za posljedicu ima posvemašnju preopterećenost djelatnika, pravnu nesigurnost i nezadovoljstvo korisnika.

Naša građanska inicijativa godinama upozorava na potrebu uvođenja sustava, na potrebu promjena odnosa i suradnički odnos između socijalnih radnika i korisnika. Na žalost do sada nema ozbiljnog pomaka i ovaj tragični događaj posljedica je sveopće zapuštenosti sustava te je bilo pitanje vremena kad će doći do ovakvih tragičnih događaja.

Krajnje je vrijeme za suštinske promjene u cijelom sustavu.

Stoga od svih dionika u sustavu socijalne skrbi zahtijevamo promjenu pristupa, zahtijevamo zapošljavanje dovoljnog broja stručnih kadrova, zahtijevamo konačno pisanje zakona koji će trajati dulje od jedne polusezone i najviše zahtijevamo ljudski odnos i prema socijalnim radnicima/radnicama i prema korisnicima.

Još jednom obitelji ubijene socijalne radnice izražavamo najiskreniju sućut.

Radni tim GI PDSI

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube