VIJESTI
12.07.2019 u 11:17

TRGOVANJE ZEMLJIŠTEM U BRSEČINAMA: ministar Goran Marić pogodovao Željku Udovičiću i Pavu Miloglavu

Ministar državne imovine Goran Marić odlučio je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja u Brsečinama, uz more, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna, piše Jutarnji list. U cijelu priču su upletene tvrtke Sikirica i Valeta u kojoj se spominje i Pavo Miloglav.


komentara  1

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom. Ministar Marić potpisao je tako 9. svibnja “Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine”, a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem - Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. - stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dozvoljena je gradnja turističkog naselja.

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a koja se smjestila u zoni dozvoljene gradnje turističkog naselja, druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je, “te kao takva ne može biti predmet raspolaganja”, kao ni čestica 91/8, koja je obala odnosno pomorsko dobro; preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste. Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama.

“Trgovačka društva Valeta i Sikirica Ministarstvu državne imovine podnijela su prijedlog za razvrgnuće suvlasničke zajednice više nekretnina”, navodi se u spomenutoj odluci ministra Marića. Društvo Valeta, stoji nadalje, “dalo je pisanu suglasnost ovjerenu kod javnog bilježnika od 18. siječnja 2019. godine da u ovom postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice Sikirica d.o.o. plati naknadu Republici Hrvatskoj do pune vrijednosti njezina suvlasničkog dijela na predmetnim nekretninama i da preuzima suvlasnički udio RH na čestici Brsečine”.

“Navedena suglasnost bit će sastavni dio i prilog ugovora o razvrgnuću koji će se sklopiti temeljem ove odluke”, piše u odluci ministra Marića. U tom dokumentu također se navodi da je tržišna vrijednost nekretnina označenih 91/2 i 91/7 k.o. Brsečine ukupne površine 75.794 četvorna metra utvrđena u iznosu od 32.250 milijuna kuna.

“Što znači da vrijednost suvlasničkog udjela RH iznosi 6,19 milijuna kuna”, navodi se u odluci. Međutim, nije država sve prodala spomenutim tvrtkama, pristala se upisati kao jedini vlasnik na čestici od 7171 četvornog metra upisanoj kao šuma, u potpuno neatraktivnoj zoni. Istodobno će Sikirica d.o.o. Republici Hrvatskoj, za razliku do pune vrijednosti njenog suvlasničkog dijela na svim nekretninama, isplatiti naknadu u visini tržišne vrijednosti od 5,092.628 milijuna kuna”.

Još se navodi da će Sikirica d.o.o. snositi troškove u visini od 11.875 tisuća kuna za procjenu tržišne vrijednosti predmetnih nekretnina.

Član uprave u tvrtki Sikirica d.o.o. je Damir Poljak, koji je ujedno direktor i osnivač tvrtke Veslačka nekretnine, koja je, pak, u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik stana u atraktivnoj novoj zgradi s pogledom na savski nasip, u kojoj je četvorni metar stajao najmanje 2300 eura. Marić junior živi u stanu od 126,47 četvornih metara, čija je okvirna vrijednost veća od dva milijuna kuna. Taj stan u zemljišnim je knjigama vlasništvo tvrtke Veslačka nekretnine d.o.o., čiji je direktor Damir Poljak, koji je ujedno direktor u tvrtkama Šted-invest, Gravosa nekretnine...

Riječ je o tvrtkama u kojima se uglavnom kao vlasnik pojavljuje poduzetnik Željko Udovičić, bivši vlasnik likvidirane Štedbanke kojega je 2017. godine 24 sata stavio na listu “200 obitelji koje imaju Hrvatsku i kako su se obogatile”.

“Preko svoje tvrtke Šted nova u potpunosti kontrolira malu, ali učinkovitu Štedbanku, koja ostvaruje svake godine dobit od desetke milijuna kuna. Povezan je s još 14 tvrtki, od ulaganja u nekretnine do poliklinike”, navodi se u tom članku. Udovičić je svih ovih godina uspio ostati prilično izvan javnog života, pa je pretragom interneta nemoguće je naći njegovu fotografiju.

Dvije tvrtke koje su ministrovom odlukom postale vlasnici cijele parcele su Sikirica d.o.o., čiji su vlasnici prema financijskim servisima Udovičić, Željko Tomljenović te Šted-Invest d.o.o. Osnivač tvrtke Valeta je, pak, tvrtka Gravosa d.o.o., čiji je, među ostalima, osnivač Gravosa nekretnine u kojoj su opet vlasnici Udovičić i Pavo Miloglav. Treba reći također da je poduzetnik Udovičić, bivši vlasnik Štedbanke, ujedno i suvlasnik Alfa stan grupe, tvrtke koja je gradila zgradu u kojoj živi Marićev sin.

Tvrtka Sikirica, inače, registrirana je za djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a ima temeljni kapital u visini od 5,861 milijun kuna. Osnovana je 2006. godine, a posljednjih godina ne ostvaruje nikakve prihode te je 2018. godinu završila s gubitkom od oko 17 tisuća kuna. Tvrtki Valeta od 2018. godine jedini osnivač je tvrtka Gravosa u kojoj su, među ostalima, Miloglav i Udovičić. Obje tvrtke 2009. godine je država tužila tvrdeći da je to cijelo zemljište zapravo državno, te je tužba podnesena “radi trpljenja uknjižbe prava vlasništva i oznake općeg dobra”, međutim država je 2016. godine izgubila spor.

“Sud zaključuje da predmetne čest. zem. 91/2 i 91/7 na dan stupanja na snagu Zakona o šumama i to 16. listopada 1990. godine nisu predstavljale šumu niti šumsko zemljište, pa da ne postoji osnova za stjecanje prava vlasništva tužitelja (RH) na predmetnim nekretninama temeljem zakona, a time da je tužbeni zaključak neosnovan”, navodi se u presudi Trgovačkog suda u Splitu, stalne službe u Dubrovniku od strane suca Anke Muhoberac.

Cijeli članak pročitajte ovdje


dubrovniknet team/Jutarnji.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube