KULTURA
12.07.2019 u 18:00

OSVRT NA OTVARANJE: Igre su brodolomci, koje traže svoju novu hrid

Jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre otvorene su suptilnom, nenametljivom ali vrlo znakovitom ceremonijom pod naslovom Dubrovnik plovi. Scenarij i režiju potpisuju intendantica Dora Ruždjak Podolski i njezin pomoćnik za dramski program Saša Božić. 

Napisala: Petra Jelača


komentara  0

Korablja, odnosno lađa s obezglavljenom pulenom na pramcu nosi u sebi preživjele brodolomce, zametke života koji bi se na nekom novom teritoriju, kada se slomljeno jedro zatakne za jarbol i uspije doploviti do sretnije obale, mogli nastaviti razvijati. Sivo pastelna scenografija sugerira oluju i brodolom, a sadrži i postapokaliptične konotacije, pa olupina lađe s glumcima u potrazi za novim tlom nosi u sebi i stalnu metaforu broda kao života uopće. Hoće li umjetnost u javnom prostoru Dubrovnika uspjeti preživjeti?

Spašena je memorija na sedamdeset godina tradicije koja se nema kamo iskrcati. Točnije, obala je vrlo nepristupačna. 

'Svaki grad je svijet', reći će simbol tradicije dramskog programa Igara, Milka Podrug Kokotović pred kraj ceremonije. 

Iz svijeta Grada kakav je nekad bio rodile su se Igre i njihova visoko specifična ambijentalnost. Tog Grada odavno nema. Nema ni njegovih javnih prostora, ergo, ni dubrovačke ambijentalnosti. Igre zato plove, more je nemirno, traže novu hrid. Pokušavaju se prilagoditi i redefinirati da bi opstale; Igre su brodolomci.

Rijetko kada, a možda je baš sretna okolnost da se to zbilo za jubilarnu 70. ceremoniju svečanog otvorenja, je tradicionalni govor gradonačelnika bio toliko prožet sa scenarijem otvorenja. Kao da se jedno nadopunjalo drugim. Oznake grada i svijeta, tematiziranje krize i kaosa u kojemu se Grad i kultura nalaze točno se proželo s pitanjima smisla i vrijednosti, očuvanja ideje Dubrovnika i njegovih pozornica u zadanim uvjetima.

Ušli su u Grad glumci, Knez im je dao uobičajenu dozvolu. Vidjeli smo ulomke iz ovogodišnjih dramskih predstava, dramatična Wagnerova glazba podcrtavala je izgovoreni tekst iz baštinskih djela dubrovačke književnosti. Bio je tu i Linđo, izvrsni orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te solisti Tomislav Mužek i Evelin Novak pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

Nakon glumaca Festivalskog dramskog ansambla ušla su djeca i donijela zastavu Libertas, umotanu u brodski inventar. Podignuta je ove godine na gradski zvonik uz pomoć dvojice alpinista, zbog obnove Orlandova stupa.

Najavljeni program i tradicionalno odabrani premijerni dramski naslovi sugeriraju nastojanje na očuvanju preživjelog nukleusa, a istraživački sadržaji poput simpozija o ambijentalnosti nužno preispitivanje zadanih okvira kaosa u javnim prostorima, da se vidi hoće li se i kako na ovome tlu moći opstati. 

 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube