LIFESTYLE
14.07.2019 u 09:15

Knjige su tihi putokazi

Moj današnji izbor vodi se jednostavnim kriterijem: dolje navedene knjige označile su moja životna raskrižja i pomogla mi da se snađem u labirintu svijeta i vlastite duše. Knjige su tihi putokazi. Neke su me naučile da svijet ne treba mijenjati, nego razumjeti i svjedočiti njegovu čudu. Druge da je silazak u dubine duše bolan, zastrašujuć i jedini iscjeljujuć put. 

Napisao: Ivo Kara - Pešić


komentara  0

Vjerujem da je prije svake riječi poj, i to dvojako: 1) kao stadij u filogenezi jezika, jer pjevanje je prethodilo moći govora. Prvo smo pjevali svijetu i o svijetu, a tek onda progovorili; 2) ali i u nastanku bilo kojeg pisanog djela: svakom pisanju prethodi poj, poj koji nije pjevanje nekog pojedinačnog bića, već poj kao zov bivstvovanja Da se pomognemo jednom slikom: nešto poput huka vjetra u krošnjama duboke šume. Ako ste ga ikada doživjeli, dobro znate o čemu govorim.

Poj otvara naprslinu kroz koju Tišina počne govoriti, a pisac je taj koji govor Tišine zna oslušnuti. Stoga poezija uvijek prethodi prozi i svako je prozno djelo odjek izvornog poja, pa je i svaki veliki pisac iskonski i veliki pjesnik.


1) Alda Merini – “Zaljubljena duša” (L’anima innamorata)

Nadam se da se urednici Dubrovnikneta neće ljutiti zbog zloupotrebe ove rubrike u promidžbene svrhe: uskoro će u izdanju Društva dubrovačkih pisaca izaći prvi prijevod na hrvatski najveće talijanske pjesnikinje XX. stoljeća. Susret s Aldom promijenio mi je život. “Zaljubljenu dušu” napisala je nakon dvadesetogodišnje kalvarije po psihijatrijskim bolnicama. Knjiga odiše jedinstvenim misticizmom, misticizmom koji se ne odriče zemaljskog i puti, dapače. Ako želite osjetiti bit pjesništva čitajte Aldu Merini.

2) Raymond Carver – “Početnici” (Beginners)

Ovo je i dan danas moja omiljena knjiga. Carverov stil je nedokučiv u svojoj esencijalnosti: majstorija s kojom “ni iz čega” plete priču, naizgled banalne životne situacije kojima pokreće ono mračno i skriveno u svojim likovima. 

3) Tony Hoagland – “Nemoj reći nikome” (Don't Tell Anyone)

Hoagland je “kriv” što sam se ohrabrio objavljivati poeziju. Kad sam pročitao ovu sjajnu zbirku pjesama, sebi sam rekao: znači i ovako se može pisati poezija. Na našim prostorima malopoznat američki pjesnik svakako zavređuje vašu čitateljsku pažnju.

4) Olja Ivančević Savičević – “Adio, kauboju”

Olji je za rukom pošlo ono što svaki pisac ponikao u urbanoj sredini, sanja: napisati roman o rodnom gradu iščitan s njegove kože.

5) John Fante – “Puna života” (Full Of Life)

Ako vas zanima što je čisti šarm u književnosti, čitajte Fantea.

6) John Updike – “Parovi” (Couples)

Knjigu sam pročitao kao vrlo mlad i tada mi nije bilo jasno kako ljudi sebi mogu toliko zakomplicirati živote. Sad nisam više mlad i Updike mi je vrlo blizak. Klupko se s vremenom – mrsi.

7) Fjodor Dostojevski – “Braća Karamazovi” (Братья Карамазовы)

Vrhunac europskog romana. Dobro se ne suprotstavlja zlu, jer bi time zapalo u njegovu logiku, u njegovu zamku. Dobro po-stoji i svjedoči zlo. Ako ste protiv, onda ste zapravo za. Nelako za razumjeti, ali kad vam se jednog trenutka ”otvori”, više ništa ne gledate istim očima.

8) Dino Buzzati – “Tatarska pustinja” (Il deserto dei tartari)

Prije nepunih godinu dana osvijestio sam da velikog maestra mogu čitati na  talijanskom i otkrio da kod njega ovaj već sam po sebi divan jezik doseže neslućene visine.

9) Franz Kafka “Proces” i kratke priče (Der Process)

Netko je oklevetao Jozefa K. Tko? Odgovor je ingeniozan i nalazi se u facinantnom Agambenovom eseju o “Procesu”, naslovljenom K. Kafka je neprevaziđeni pisac ljudske izopačenosti koja postaje svakodnevnica, svakodnevica na koju se svi, prije ili kasnije, naviknemo. 

10)  Albert Camus “Stranac” (L’Étranger)

Koga od vas ova “knjižica” nije pri prvom čitanju doslovno “otpuhala”? Jednom étranger, uvijek étrange

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube