VIJESTI
14.07.2019 u 11:37

FOTO: Otvoren pročistač pitke vode - Dubrovčani su dobili ono što zaslužuju

U Komolcu je danas svečano otvoren pročistač pitke vode, na kojem su radovi započeli još 2016. godine, a priprema je trajala još od 2012. Na otvaranju je bio i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o uređaju iznimno važnom za Dubrovnik. "Mi smo na sjednici Vlade u Dubrovniku imali točke vezane za ovu Županiju, među kojima je i Aglomeracija Dubrovnik. S ovim velikim i vrijednim projektima idemo prema apsorpciji svih raspoloživih sredstava EU u ovom proračunskom okviru. Čestitam svima koji su sudjelovali na ovom projektu", kazao je premijer otvorivši dubrovački pročistač.


komentara  0

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je prije tri godine, kad su rađena istraživanja među građanima, što im je najvažnije, odgovor bio - pročistač pitke vode.

"Danas, nakon dvije godine, brojnih uzbrdica i nizbrdica, došli smo do kraja. Danas će građani dobiti ono što su zaslužili čistu pitku vodu 365 dana u godini. I ta priča je došla kraju", kazao je gradonačelnik dodavši kako sad slijedi druga faza ugrađivanjem biološkog pročistača za slučaj nekih većih zagađenja.  

"Pred nama je projekt Aglomeracije Dubrovnik, vrijedan 680 milijuna kuna, koji će dovršiti ono što se gradilo u doba Republike, kanalizacijsku mrežu i pročistač otpadnih voda, tako da će nam onda i more uvijek biti čisto", zaključio je Franković.

O pročistaču više je kazao predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Franković.

"Ovo je jednistven, funkcionalana uređan, jedinstven u Hrvatskoj,a na ponos svima nama u Dubrovniku. Predstoji nam druga  faza u izgradnji ovog uređaja. Vodovod sa svojim djelatnicima neće stati na ovome. Druga faza se odnosi na biološko pročišćavanje pitke vode, ugradnju filtera s aktivnim ugljenom, dakle idemo u novi ciklus investicija i na ovom uređaju s Aglomeracijom Dubrovnik vrijednosti preko 650 milijuna kuna", kazao je Lukša Matušić, zahvalivši Vladi i Gradu Dubrovniku mna suradnji, "pogotovo onda kad se u jednom trenu mislilo da izgradnja ovog uređaja nema kraja".

"Vodovod Dubrovnik još od 1437. godine uvijek je bio predvodnik investicija u Europi od kanalizacije do vodovoda, tako i danas, prvi u Hrvatskoj ovakav uređaj puštamo u pogon. To nas čini jako ponosnim.

Tvrtka Suez koja je gradila uređaj ima obvezu narednih godinu dana raditi monitoring, voditi uređaj do primopredaje djelatnicima Vodovoda. Očekujemo da će uređaj ispuniti najviše kriterije, koje je Europska komisija putem direktiva  o kontroli i kvaliteti vode predvidjela, a to je naravno mjera za jedinicu zamućenja vode od 1 mpu. Nadam se da ćemo u Gradu Dubrovniku napokon zamućenje spominjati kao nešto što je bilo u davnoj prošlosti", zaključio je Matušić.

Pročistač je blagoslovio fra Josip Sopta iz Rožata, koji je državnom tajniku Franu matušiću dao da mu pridrži potrebno za blagoslov. Na otvaranju pročistača bio je i župan te cijela gradska i dio županijske uprave. Pogledajte galeriju.


K. Fiorović/FOTO:Vedran JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube