VIJESTI
17.07.2019 u 11:26

POTPISAN SPORAZUM Terapijski bazen u OB Dubrovnik konačno u funkciji

Iako je izgrađen prije tridesetak godina, prilikom izgradnje OB Dubrovnik, terapijski bazen nikad nije stavljen u funkciji. Zahvaljujući Sporazumu koji su jutros potpisali gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić to će se uskoro promijeniti. Potpisani Sporazum omogućava pokretanje postupka izradne projektne dokumentacije, nakon čega je bolnica putem javne nabave odabrati izvođača. 


komentara  0

- Danas potpisujemo ugovor kojim se definira suradnja na realizaciji projekta rekonstrukcije i opremanja terapijskog bazena s pripadajućim prostorijama, koji će služiti u terapijske i rehabilitacijske svrhe, kao nadopuna pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga. Bazen će se nalaziti u OB Dubrovnik – kazao je uvodno gradonačelnik Franković.

- U ovom trenutku krećemo s izradom projektne dokumentacije, nakon čega ćemo osigurati potrebna sredstva za rekonstrukcije i uređenje terapijskog bazena kako bi on bio na raspolaganju svima, a pogotovo osobama s invaliditetom. Tlocrtna površina bazena s pripadajućim prostorima za galvanske kupke, prostor za četverojezgrene kupke, prostor za lokalne kupke, garderobe, sanitarni čvor,  prostor za fizioterapiju iznosi 230 metara kvadratnih. Koliko je meni poznato bazen se do sada nije koristio, a izgrađen je kad je izgrađena i bolnica. Od tada do danas taj prostor nije bio u funkciji – rekao je gradonačelnik te dodao kako će bolnica provesti postupak javne nabave, te će nakon dostavne projektne dokumentacije zaključiti ugovor s odabranim izvođačem, a zatim će se osigurati proračunska sredstva.

Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić, ispričao je detalje ovoga projekta.

- Ovo je važan događaj i važan nastavak započete suradnje između OB Dubrovnik i Grada Dubrovnika. Nakon sufinanciranja Poliklinike za mentalno zdravlje djece i potpisivanje ugovora za izgradnju, razvoj i opremanje senzornog parka, stigli smo i do ovog trećeg koraka. Planiran je rad sa svom djecom kojoj će to biti potrebno, to se naravno odnosi na djecu s posebnim potrebama, ali s djecom koja će uslijed ozljeda ili patoloških stanja zahtijevati ovakvu terapiju. Neće se raditi poseban probir ili diskriminacija, već će terapija biti dostupna svima. Terapiju će provoditi educirani kadar, naši fizijatri i fizioterapeuti.  Izgradnja ovog bazena, odnosno njegova rekonstrukcija, omogućit će zapošljavanje novog kadra. Nakon dugog vremena, možda i od Domovinskog rata, bolnica i Grad usko surađuju, ove godine primit ćemo i donaciju od 5 milijuna kuna.

- U idućih 4 do 5 mjeseci trebali bi imati gotov projekt. Kontinuirano ulažemo u bolnicu, prilikom rebalansa proračuna donirali smo 2.5 milijuna kuna, a do kraja godine donirat ćemo još toliko. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama rješavati pitanje stanovanja liječnika i medicinskog osoblja. Radimo na projektu, o kojem ćemo uskoro obavijestiti javnost, projektu društveno odgovornog poslovanja. Očekujemo da će se uključiti svi gospodarski subjekti na području Grada, a s ciljem podizanja kvalitete medicinske usluge u našoj bolnici. Neophodna je kupnja nove opreme, koja je iznimno skupa. Bolnica nam je prioritet. Pozivam sve gradove i općine na području Dubrovačko-neretvanske županije da se uključe u potpomaganje OB Dubrovnik – izjavio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je kazao kako se Grad nije uključio u rješavanje problema sanacije dugova koje bolnica ima prema veledrogerijama.

- Mi nismo osnivač. Očekujemo i vjerujemo kako će Županija u suradnji s resornim ministarstvom rješavati to pitanje. Nemamo namjeru izdvajati financijska sredstva za pokrivanje dugova iz prošlosti. Oni su nastali zbog lošeg sustava koji generira dugove.

Darko Katić, voditelj Odjela tehničkih poslova OB Dubrovnik pojasnio je zašto terapijski bazen od izgradnje bolnice pa sve do danas nije priveden svojoj funkciji.

- Bolnica je prilikom izgradnje projektirana kao medicinski centar. Svi znate da smo tada bili u drugoj državi i drugom sistemu. Bolnica je danas županijska. Prilikom dobivanja prve građevinske dozvole bolnica je bila orijentirana na okolicu. Bazen je dio te građevinske dozvole, no nije se mogao koristiti. Oko 2000. on je bio fizički opremljen, ali nije se mogao staviti u funkciju, jer HZZO na području županije već ima jedan takav terapijski bazen u Kalosu. Po broju stanovnika nije se mogao osposobiti još jedan takav bazen. Čekala se dobra volja lokalne uprave


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube