VIJESTI
22.07.2019 u 09:16

BANKOMATI: konzervatori dobili 10 zahtjeva za "legalizaciju" bankomata u Gradu

U 14 godina konzervatori su odobrili 18 bankomata - Koliko ih je na Stradunu, a gdje se nalaze ostali - Koji je krajnji rok za uklanjanje bankomata bez konzervatorskog odobrenja - Koliko je zahtjeva za "legalizaciju" bankomata na stolu konzervatora - Je li Luža opcija za bankomate koji se uklone iz prostora u povijesnoj jezgri - dobili smo odgovore iz Ministarstva kulture i od dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića.

 


komentara  0

U posljednjih 14 godina, od 2005 – 2019. god. Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao je 18 različitih akata: posebnih uvjeta, prethodnih odobrenja, suglasnosti i mišljenja, vezano za postavljanje uređaja za podizanje gotovog novca - bankomata i jednog zamjenskog uređaja Privredne banke Zagreb i to na čitavom području kulturno - povijesne cjeline Dubrovnika koja uključuje i dio zone A izvan gradskih zidina, kao i zonu B koja je u cjelini izvan gradskih zidina.

Koliko bankomata na Stradunu ima konzervatorsko odobrenje?

- U najužem središtu povijesne jezgre u ulici Placa – Stradun, Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao je 9 odobrenja za postavu bankomata na 9 lokacija od kojih je na nekoliko lokacija odobreno postavljanje duplih uređaja, unutar istog akta ili posebnim odobrenjem. 
Odobrenja su izdana svim bankarskim institucijama Privrednoj banci Zagreb, Hypo Alpe Adria Banci, Raiffeisen banci, Erste&Steiremarkische banci, a odobrena je postava bankomata i u poslovnim prostorima Turističkog informativnog centra d.o.o. i  knjižare Algebra.

Gdje se nalaze ostali bankomati s dozvolom?

Ostala odobrenja za postavu bankomata odnose se na 1 odobrenje u ulici Od Puča br. 5, 1 odobrenje u ulici Lučarica u poslovnom prostoru Raiffeisen banke, 1 odobrenje za zamjenski uređaj u poslovnom prostoru Privredne banke Zagreb, 6 odobrenja za područje Pila i to 1 za poslovne prostore Tiska d.d., 2 za poslovne prostore Raiffeisen banke, 1 za  poslovne prostore Turističke zajednice Grada Dubrovnika, 1 za prostorije Gradske kavane Dubravka (za kavanu Dubravka  izdana su 2 akta kojim Konzervatorski odjel u Dubrovniku odobrava postavu bankomata, a potom na traženje stranke odobrava manje izmjene u postavi bankomata).

Bankomati postavljeni prema zakonom propisanim procedurama koji uključuju i lokalne propise, nisu imali negativan utjecaj na kulturno - povijesnu cjelinu niti na njezine dijelove s obzirom da su postavljeni u svijetle otvore te je i postavljanje i uklanjanje moguće izvesti bez oštećenja ili ugrožavanja građevinske supstance.

Što je s bankomatima bez odobrenja, koliko su zahtjeva za legalizaciju dobili konzervatori nakon najave Grada Dubrovnika o uklanjanju uređaja koji su postavljeni "na divlje"? 

- Temeljem terenskog obilaska Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, očevida Službe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture te očevidom komunalnog redarstva Grada Dubrovnika do sada je  utvrđen veli broj bankomata postavljenih u najužoj povijesnoj jezgri, bez odobrenja nadležnih službi.

Pozivom Grada Dubrovnika za podnošenjem zahtjeva Gradu Dubrovniku i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku  u roku od 30 dana za postavljanje uređaja ili njihovo uklanjanje u okviru istog roka, utvrdit će se konačan broj postavljenih uređaja u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini, bez zakonom propisanih odobrenja.

Vezano za već postavljene bankomate u povijesnoj jezgri Dubrovnika, Konzervatorski odjel u Dubrovniku do sada je zaprimio 10 zahtjeva za usklađivanjem sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Konzervatorski odjel u Dubrovniku postupat će prema Općim smjernicama Ministarstva kulture o načinu postavljanja bankomata u najosjetljivijim središtima visoko valoriziranih povijesnih  jezgri gradova te prema Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika vezano za kritičan broj bankomata koji imaju negativan utjecaj na vrijednosti i doživljaj  Svjetske baštine Starog grada Dubrovnika - odgovaraju iz Ministarstva kulture.

Od dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića pak saznajemo kako su rješenja za bankomate već napisana, kako je postupak u tijeku, te kako se nakon toga počinje s kaznama ukoliko vlasnici i najmoprimci ne uklone bankomate iz svojih prostora. Zanimalo nas je dokad?

- Datumi istječu različito, što ovisi o tome kada je rješenje napisano, ali najkasnije do 10. kolovoza - odgovara Franković.

Zanimalo nas je i hoće li se Luža ponuditi kao "zamjensko" mjesto za sve subjekte koji bi željeli u povijesnoj jezgri imati svoje bankomate, na što gradonačelnik Franković odgovara:

- Luža će možda biti opcija, ali to još nismo definirali.


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube