VIJESTI
07.08.2019 u 12:56

SASTANAK MJEŠTANA ZATONA: Zašto nas se predsjednik Mjesnog odbora boji?

"Međutim slučaj Mjesnog odbora Zaton, točnije njegova predsjednika, gospara Emilija Puljizevića, očigledan je primjer „dječjih bolesti“ u razvoju demokracije. Umjesto svijesti o tome da kao predstavnik građana moraš služiti tim građanima jer te je njihova izborna volja dovela na tu poziciju, primjer gospara Emilija Puljizevića kontinuirano ukazuje na posve drukčiju logiku u kojoj se misli da se na izborima moraš „dočepati vlasti“. Ovo neshvaćanje da moraš služiti, a ne vladati, konačno je mještane Zatona doveo i do toga da su se odlučili sami organizirati, nezadovoljni najprije odlukama, potom načinom donošenja odluka, kao i njihovom provedbom u kojoj su oni ponovno samo pasivni promatrači koji moraju bespogovorno trpjeti nečija loša i nestručna rješenja" stoji u priopćenju mještana Zatona kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti. 


komentara  0

"Izbori za predstavnike kotara i mjesnih odbora koji su se održali prošle godine trebali su biti još jedan korak naprijed u razvoju demokracije. Tako su i prostorije kotara i mjesnih odbora trebala biti upravo ona mjesta gdje su stanovnici nekog područja na svojim zborovima građana ili drugim neformalnim sastancima mogli prenijeti svoja iskustva ili iznijeti svoje prijedloge za poboljšanje pred ostalim sugrađanima. Potom bi, slijedom zajedničke rasprave, svoje zajednički donesene zaključke njihovi predstavnici u kotarevima i mjesnim odborima trebali predstaviti nadležnim tijelima Grada Dubrovnika i pratiti njihovu provedbu.

Međutim slučaj Mjesnog odbora Zaton, točnije njegova predsjednika, gospara Emilija Puljizevića, očigledan je primjer „dječjih bolesti“ u razvoju demokracije. Umjesto svijesti o tome da kao predstavnik građana moraš služiti tim građanima jer te je njihova izborna volja dovela na tu poziciju, primjer gospara Emilija Puljizevića kontinuirano ukazuje na posve drukčiju logiku u kojoj se misli da se na izborima moraš „dočepati vlasti“. Ovo neshvaćanje da moraš služiti, a ne vladati, konačno je mještane Zatona doveo i do toga da su se odlučili sami organizirati, nezadovoljni najprije odlukama, potom načinom donošenja odluka, kao i njihovom provedbom u kojoj su oni ponovno samo pasivni promatrači koji moraju bespogovorno trpjeti nečija loša i nestručna rješenja.

U vrlo demokratskom ozračju, sinoć je (6. kolovoza 2019. godine) održan skoro dvosatni sastanak na kojem je stotinjak mještana Zatona ponajprije iznijelo ključne probleme koji ih muče, da bi na kraju sve probleme saželi u dvije najvažnije teme o kojima žele razgovarati na prvom Zboru građana čije će sazivanje tražiti od MO-a. Mjesni odbor trebao bi u što skorijem roku, po primitku zahtjeva, organizirati Zbor građana na ove teme.

Teme o kojima građani žele razgovarati su:

1. Izrada UPU-a za područje Zatona i

2. Odnos MO-a i građana Zatona, način funkcioniranja i komunikacija.

Upravo je ovo posljednje u više navrata istaknuto kao najveći problem koji građane tišti jer su i sami svjesni da mnogi njihovi problemi možda i nisu u nadležnosti MO-a, svjesni su da su možda mnogi problemi u procesu rješavanja i upravo je stoga građanima potpuno nejasan potpuni izostanak komunikacije predsjednika Mjesnog odbora s njima.

Primjerice i na ovaj je sastanak on, kao i svi članovi Mjesnog odbora, bio službeno pozvan, tri su člana MO-a došla na sastanak, ostali članovi, kao ni Predsjednik, nisu došli niti su se ispričali zbog nedolaska. Razlozi takvog ponašanja zbilja su nejasni, zar je moguće da se boje građana koji su ih odabrali i čije bi interese trebali zastupati?

Građani su na sastanku iznijeli mnoge probleme koje ih tište, a u ovom ćemo priopćenju iznijeti samo one za koje smo zaključili da su prioritetni:

1. Prometnice, ulazi i izlazi na glavnu magistralu opasan su i  treba se pristupiti hitnim izradama projekata za njihovo rješavanje

2. Izgradnja pothodnika ispred škole u Malom Zatonu- problem o kojem se godina govori i obećava, ali ništa se ne rješava

3. Ekološki problemi- onečišćenje mora, mjerenje kakvoće mora; odlaganje otpada; pranje brodova na rivi, neodržavanje primjerene čistoće; zelene, uređene površine

4. Nekontroliran ulaz brodica, nekontrolirane radnje s brodica koje onečišćuju more bez ikakvih sankcija po vlasnike

5. Nekontrolirana gradnja vezova za barke, unatoč tome što je na nekim mjestima to zabranjeno

6. Problem kanalizacije koja nije provedena u cijelom Zatonu

7. Problem javne rasvjete na mnogim mjestima

8. Štikovica- autobusna stanica, nepostojanje pločnika od trenutne autobusne stanice do samog mjesta, divlja parkirališta poviše plaže, kanalizacija

Ovu su samo neki od glavnih problema i zato je zaključeno da bi mnogi od njih mogli biti riješeni postojanjem UPU-a koji se godinama obećava, ali njegova izrada još nije pokrenuta. Građani su svjesni da je izrada UPU-a dugotrajan proces i zato treba u njega ući čim prije, s tim da građani imaju uvid u cijeli proces, da se ne bi dogodilo da on bude poligon za rješavanje partikularnih interesa. Međutim, do donošenja UPU-a mjesto ne može i ne treba stati, mnoge se odluke mogu donijeti, kako bi život u Zatonu bio što kvalitetniji, ali sve se odluke moraju donositi u boljem ozračju, uz uvažavanje struke, ali i građana i njihovog mišljenja. Odluke koje se tiču kvalitete života svih Zatonjana, nikako ne mogu biti rezultat promišljanja jednog čovjeka ili nekolicine njih" stoji u priopćenju kojeg potpisuju mještani Zatona. 

"Vijeće MO Zaton, u okviru djelokruga rada, na narednoj sjednici će kao i do sada, raspraviti i donjeti zaključke o svim lokalnim poslovima što neposredno i svakodnevno utječu na život i rad građana Zatona. Kao Predsjednik Vijeća između ostalih obveza iz čl. 71. Statuta Grada provodim i osiguravam provođenje odluka vijeća" stoji u odgovoru predsjednika Mjesnog odbora Zaton, Emilija Puljizevića. 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube