VIJESTI
10.08.2019 u 12:06

Emilio Puljizević: nisam došao na skup mještana u Zatonu, da dodatno ne revoltiram organizatore

Ovaj se mjesni odbor nikako nije niti se može odnaroditi jer u vijeću ima vijećnike svih političkih aktera koji su izašli na izbore, a time pokrili cijeli politički spektar uz jednog nezavisnog vijećnika koji je valjda predstavljao i sve ostale platforme organizacije građana. Dakle nikad narodniji odbor koji je do sada sve svoje odluke na 5 sjednica donio jednoglasno - odgovorio je, između ostaloga u razgovoru za dubrovniknet predsjednik MO Zaton, Emilio Puljizević kada smo mu iznijeli dojam koji se stekao nakon priopćenja sa skupa u Zatonu, da nedostaje komunikacije i da se "odnarodio" od svojih sumještana.


komentara  1

Prema priopćenju kojega smo dobili od mještana Zatona, stječe se dojam kako ste se Vi, kao predsjednik MO Zaton, odnarodili od mještana. Zašto su se u Zatonu pojavile "dvije grupacije" mještana i zašto se niste odazvali njihovom sastanku?

U Zatonu postoje najmanje 5 grupacija mještana, a to su žitelji Lozice, Vrbice, Štikovice,  Malog i Velikog Zatona. Svi oni žive u mikro sredinama u najnaseljenijem mjesnom Odboru Grada Dubrovnika i imaju svoje lokalne probleme koje shodno mogućnostima rješava ovaj mjesni odbor na dnevnoj bazi ili kroz složenije gradske projekte. Ovaj se mjesni odbor nikako nije niti se može odnaroditi jer u vijeću ima vijećnike svih političkih aktera koji su izašli na izbore, a time pokrili cijeli politički spektar uz jednog nezavisnog vijećnika koji je valjda predstavljao i sve ostale platforme organizacije građana. Dakle nikad narodniji odbor koji je do sada sve svoje odluke na 5 sjednica donio jednoglasno. Po ocjeni gradonačelnika radimo odličan posao i u samom smo vrhu jedinica mjesne samouprave, a to pokazuju brojni projekti iza nas, a  pokazat će i oni koji su pred nama.

Projekt šetnice „Lungo mare“ u malom Zatonu od Doma kulure do Vrela podrazumijevao je mjere sprječavanje vozila da parkiraju na prelijepom nogostupu izgrađenom prije više od 20 godina na kojem su već očigledni znakovi devastacije nastali pod težinom parkiranih vozila. Drugi dio šetnice uređen je na potezu od Bunice do prvih kuća na novouređenoj javnoj površini uz more gdje je predviđena i zaštitna metalna ograda prema moru. Radovi koji su trebali trajati tjedan dana počeli su početkom travnja no poradi obveza izvođača prekinuti su i sporadično su izvođeni sve do sredine srpnja. Na ovo nismo mogli utjecati niti ih prolongirati za jesen opet poradi daljnjih obveza izvođača koji je, kao što je poznato, jedini koji izvodi ovakve i slične radove na području cijelog Grada.

Ovaj projekt kojim svi Zatonjani i naši gosti dobivaju dvije predivne šetnice naišao je na neodobravanje jednog dijela stanovnika koji su do sada izgrađeni nogostup koristili za parkiranje pa čak traže da se uklone sve prepreke i da im se to ponovo omogući. Prosvjednici predvođeni gospodinom Nikolom Miloševićem i gospođom Majom Puljizević pozivaju se na njihovo pravo parkiranja temeljem toga što su starosjedioci pa time imaju i veća prava na cesti i na rivi u odnosu na sve one druge koji eto to nisu. Blokiraju radove, pod prijetnom sankcija odbijaju pomaknuti vozila, izvode performanse a po noći netko trga stupiće. Vrhunac svega je kada gospodin Nikola Milošević službeno traži da se Mjesni odbor očituje, gdje će on to sad parkirati i da mu se navedu čestice. I kada krenete tražiti gradske površine bit ćete iznenađeni tko ih sve koristi i za koje svrhe, a na nekima su izgrađene i tarace obiteljskih kuća, valjda kao pravo starosjedioca.  
Zahtjev prosvjednika da se zaustave radovi na nogostupu, nakon rasprave na vijeću Mjesnog odbora je odbijen, a radovi su završeni. Svo to vrijeme sipao je gospodin Nikola Milošević govor mržnje ne birajući riječi ni vrijeme ni način na lokalnoj facebook platformi „Uredimo svoje mjesto Zaton“. Nešto kasnije kad su se smirile strasti, u priču su uveli gospođu Marijelu Marković koja se pojavljuje kao već proslavljena spasiteljica ugnjetavanog naroda viđena u primjeru kada je tjedan nakon što je Mjesni odbor i Grad riješio da državno zemljište na Maloj ponti pređe u vlasništvo Grada, organizirala prosvjed spašavajući građane od iste ove odnarođene vlasti. U takvom ozračju mi nije palo na pamet da dođem na njihov skup i dodatno revoltiram organizatora. O njihovom pozivu uredno sam obavijestio sve Vijećnike.. 

S tog sastanka su nam poslali primjedbe i zaključke koji se odnose na donošenje UPU za Zaton, reagiraju na opasne izlaze na magistralu, zagađenja uvale, nekompletiranu kanalizaciju i sl., što ste po tom pitanju napravili?

To su sve projekti koji godinama nažalost stoje neriješeni a upravo na prijedlozima za rješavanje istih dobio sam podršku naših sumještana. Aktivno sa gradskom upravom radimo na rješavanju navedenih problema. UPU Zaton je u pripremnoj fazi realizacije za što smo u proračunu Grada osigurali sredstva. Momentalno UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša radi maritimnu studiju koja je pri kraju. Ono što znamo je da će biti obuhvaćen prostor od Bunice do ponte Gaj. Kada bude prijedlog gotov proći će predviđenu zakonsku proceduru gdje će Mjesni odbor ali i svaki zainteresirani mještanin  moći dati svoje prijedloge. Opasni izlazi na magistralu bit će sanirani kroz tri velika projekta HC-a, a to su projekt rekonstrukcije križanja u Velikom Zatonu, rekonstrukcije Državne ceste od Štikovice do Solina u Malom Zatonu koje će obuhvatit i raskrižje na Bunici te izrada novog raskrižja na predjelu Pinji pri izgradnji novog vatrogasnog doma. Nastavak izgradnje lokalne kanalizacijske mreže u Malom Zatonu te u Štikovici očekuje se naredne godine kroz projekt aglomerizacije težak 600 mil kuna, a obuhvaća predio od Orašca do Mokošice.

Što su najveći problemi s kojima se susreću mještani Zatona i kojima se bavite kao predsjednik MO?

Prvenstveno prometni problemi u raskrižjima i priključcima na državnu cestu, završetak kanalizacijskog sustava, proširenje kapaciteta vrtića i problemi uporabe pomorskog dobra. Na sve imamo odgovore, no neka rješenja iziskuju vrijeme i novac kojeg nema na bacanje.   

Hoćete li udovoljiti zahtjevu mještana za sazivanjem Zbora građana?

- Mjesni odbor kao nadležan, ima namjeru sazvati Zbor građana na teme novog režima prometovanja u Malom i Velikom Zatonu naravno ako prometna studija pokaže njihovu izvodivost. Bit će to prigoda da se u demokratskom okruženju povede rasprava i o drugim pitanjima ako zbor bude toga mišljenja. 

Mogu li i kada mještani Zatona, ako smatraju da imaju zašto - doći do Vas i iznijeti svoje probleme, budući se žale na nedostatnu komunikaciju i izostanak susretljivosti?

- Mjesni odbor Zaton ima otvoren FB profil „Mjesni odbor Zaton“, kojeg sada prati 150 članova. Od listopada 2018. godine do danas objavili smo 75 objava koje se isključivo odnose što se radi na području MO. Pored navedenog Izvješća o radu i zaključci Vijeća Mjesnog odbora stavljaju se na oglasne table. Od nedavno aktualnosti o radu  mjesnog odbora možte pratiti na službenim WEB stranicama Grada Dubrovnika. Svaki radni dan izuzev utorka, kada je u Orašcu, od listopada prošle godine u prostorijama MO Zaton radi tajnik koji je svima na raspolaganju, osobno, telefonski ili putem e-maila. Nije mi poznato da li su se akteri prosvjeda koji žive u krugu od 300 tinjak metara ikada došli raspitati o projektima ovog mjesnog odbora.
Ako ovo nije transparentno onda ne znam što je. Uz tajnika mjesnog odbora kojeg ovaj put javno pohvaljujem za rad, a ne vidim nikakav problem da mi se sumještani obrate jer svima su vrata otvorena.

Što ste dosad napravili? Kratko i jezgrovito, molim Vas.

- Puno toga je napravljeno ili se radi, no ističem neke :
-  postavljanje 10 tuševa na kupalištima od Lozice do Velikog Zatona te još jedan lifter za invalidne osobe ,
- u tijek je obnova sporstkog igrališta u Solinama između Malog i Velikog Zatona,
- upravo je obnovljeno groblje Velike gospe u Vrbici,
- iscrtano je parkiralište u Velikom Zatonu te uređen nogostup na ulazu,
- obnovljena tri dječija igrališta
- završen je projekt proširenja vrtića Zaton
- projekt obnove Doma kulture
- ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju raskrižja u Velikom Zatonu
- dodjela k.č 688/1 (Male ponta)  u vlasništvo Grada .
- građevinska dozvola za novi vatrogasni dom DVD-a Zaton.
- u obnovu javne rasvjete do sada je ptrošeno preko milijun kuna
- autobusno ugibalište u Štikovici (projekt u tijeku)
- rekonstruirana vodovodna mreža u Pinjima
- osigurana sredstva u visini od 300 000 kn. za obnovu Župnog dvora
- ukinut status vodnog dobra u ulici Za Mohovo kako bi se uradila kanalizacijska mreža
 
Za kraj ističem da će Mjesni odbor kao i do sada raditi u skladu sa Zakonom i u najboljem interesu građana koji su nam dali povjerenje da u njihovo ime gradimo i radimo za Zaton. Sve sugestije u cilju unaprijeđenja rada su dobro došle a građane koji žele samostalno provesti neke ideje upućujem i na model   „Participativnog buđetiranja„.


 


L.C.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube