VIJESTI
12.08.2019 u 15:26

Međunarodni dan mladih - zabrinjava trend gubljenja interesa za obrazovanjem

Mladi su naša budućnost, no koliko ulažemo u njihovo obrazovanje, njihovu budućnost i napredak? Kako u društvu orijentiranom isključivo na turizam, pobuditi želju za inovacijama i naprednim industrijama? Kako zadržati mlade u Gradu u kojemu oni jedva mogu plaćati podstanarstvo, a kamoli kupiti vlastitu nekretninu? Sve su to teme, o kojima se govorilo na današnji Međunarodni dan mladih u Centru za mlade u Dubrovniku, gdje djeluje niz udruga civilnog društva, koje kroz svoje programe mladima nude neformalnu edukaciju iz prirodnih znanosti, umjetnosti, tehnologije, programe volontiranja, psihološku pomoć...


komentara  0

Grad Dubrovnik financijski i strateški podupire ovaj centar u kojem djeluju udruge UR institut, Zajednica tehničke kulture, udruga Maro i Baro, udruga Luža, Udruga Bonsai, a još brjene druge udruge prostor koriste povremeno. Centar za mlade uskoro, do kraja rujna, trebao bi preseliti na novu lokaciju u prostor u Luci Dubrovnik, poviše autobusnog kolodvora. Tamo bi u višestruko većem prostoru udruge mogle kvalitetnije raditi s mladima. Predstavnici grada Dubrovnika pročelnik Đivo Brčić i Miho Katičić predstavili su strateške dokumente i projekt uređenja novog Centra za mlade.

„U strateški dokument, koji smo pročistili da bude što realniji, dodali smo i stavku mladi i stanovanje, jer bez rješavanja stambenog pitanja, sve druge stavke ove strategije su nepotrebne. Ako mladi nemaju gdje živjeti u Dubrovniku, onda ne mogu ni doprinositi razvoju društva“, kazao je pročelnik Đivo Brčić dodavši kako nakon strategije slijedi akcijski plan, a da su već mnogi ciljevi strategije i ostvareni jer mladi putem Centra imaju mogućnost neformalnog obrazovanja, savjetovališta, volontiranja, a te sadržaje koriste u velikom broju.

Novi prostor u kojemu će udruge raditi velik je 744 metra kvadratna. Ugovori s Lukom bit će potpisani na 3 godine, kako bi udruge mogle aplicirati na EU fondove i druge natječaje, što one neprestano rade i kako se i većinski financiraju uz potporu Grada.

Rad mladih u udrugama ukratko je predstavljen prezentacijama projekata. Tako je dr. Stjepan Srhoj sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavio projekt Centra za kompetencije, koji bi uskoro trebao biti otvoren na tri lokacije, a kao mjesto za izobrazbu vrhunskih kuhara, konobara i menadžera u ugostiteljstvu.

Đino Šutić iz UR instituta, koji kombinira umjetnost i znanost s ciljem stvaranja inovacija, održao je jako zanimljivu prezentaciju, kritički se osvrnuvši na društvo i društveni napredak u Dubrovniku i Hrvatskoj općenito, a s obzirom na monokulturu turizma.

„Bez znanosti i umjetnosti, nema inovacija, a bez inovacija, nema novih industrija i napretka društva. Dubrovnik se danas pretežno oslanja na turizam, a u takvom je okruženju, gdje se bez škole može dobro zaraditi, teško mlade zainteresirati za obrazovanje i učenje, kad govorimo o znanosti. Kad govorimo o dubrovačkoj kulturi, ona se uglavnom temelji na baštini i tradiciji te suvenirima, jako malo na suvremenoj umjetnosti. Što smo mi to kao društvo novo stvorili? Što će to ostati iza nas?

Ono što zabrinjava je rastući trend gubljenja interesa za obrazovanjem, kod mladih u turističkim središtima. Turizam naravno nije loš, dobro je što ga imamo i što nas hrani, ali trebali bismo novac od turizma početi ulagati u nove industrije, koje i pojedincima osobno, i društvu općenito daju dodanu vrijednost, napredak, a ne samo novac. Kad govorimo o slobodi i neformalnoj zastavi grada na kojoj piše Libertas, trebamo se zapitati jesmo li mi danas, postali robovi bogatih turista? Ugošćavamo ih, služimo, sklanjamo im se s puta, naravno za novac, ali i robovi su u antici bili plaćeni smještajem i hranom. Je li to ta sloboda kojoj smo težili ili je to samo iluzija slobode?“, kazao je Šutić.

Osim toga, predstavio je i rad UR instituta, koji kroz neformalno učenje mlade podučava i znanosti i umjetnosti i potiče ih na razmišljanje i kreiranje inovacija. Predstavio je i istraživački projekt istraživanja utjecaja lijekova iz kanalizacije na mikroorganizme u moru, a potom je na temelju tih rezultata napravljena izložba, koja je u šest mjeseci proputovala gotovo cijeli svijet, a vidjelo je čak 610 000 ljudi. Istaknuo je i posjet međunarodnom sajmu inovatora u Njemačkoj gdje su mladi dubrovački inovatori dobili čak 5 poslovnih ponuda za svoje inovacije.

Anja Marković iz udruge Bonsai nabrojila je brojne projekte kojima se ova udruga bavi , a vezani su za volontiranje, uključivanje osoba s određenim fizičkim i drugim nedostatcima u društvo, kao i borbom protiv diskriminacije.

„Bitno je osvjestiti vlastite predrasude jer zbog predrasuda diskriminiramo druge“, kazala je Anja te pri tom prepričala jedan događaj u sklopu projekta udruge gdje su američki studenti volonteri u Dubrovniku organizirali i priredili „Ples s anđelima“, članovima udruga Dva skalina i Down sindrom. Najavila je projekt koji slijedi u suradnji s Crvenim križom Dubrovnik, a to je sportska rekreacija za osobe s invaliditetom.

Tomo Sjekavica ispred Zajednice tehničke kulture predstavio je rad brojnih udruga koje pod njima djeluju od Informatičkog kluba Futura do Nimbusa, brodomodelara, robotičara... Zaista bogat cjelogodišnji program, zbog nedostatka vremena i visokih temperatura , Sjekavica je predstavio dosta kratko, što ne znači da njihov rad nije itekako važan dio društvenog života i obrazovanja djece i mladih u Gradu.

Nadalje u Centru za mlade djeluje i psihološko savjetovalište, koje kroz rad udruge Maro i Baro vodi profesorica psihologije Suada Salčić. U ovo savjetovalište dolazi se bez uputnice i bez plaćanja, a mnogi mladi koriste ovu uslugu. Profesorica vodi i psihološku grupu, koju čini 50-ak srednjoškolaca, a svakog tjedna se susreću upravo u ovom prostoru.

Udruga Luža, koju vodi Igor Miošić također djeluje u Centru.

U svakom slučaju pohvalne su aktivnosti svih udruga koje okupljaju mlade, ali i Savjeta mladih kojega Dubrovnik odnedavno ima, a koji ima cilj kod vladajućih se zalagati za rješavanje problema mladih te raditi na što većem uključenju mladih u društvo, a osobito u procese odlučivanja.

Program proslave Dana mladih večeras se nastavlja plesnim nastupom na Lorumu te koncertom dubrovačkih bendova u klubu mladih Orlando.

Grad Dubrovnik je, uz suradnju Rezervata Lokrum i plesnih klubova, organizirao Plesni Show na Lokrumu s početkom u 19 sati. Nastupaju: Plesni Studio Lazareti, Plesni Studio 3V, Plesno edukativna udruga Convivo, Plesno rekreacijski studio Dubrovnik. 

U prostoru Udruge Orlando u 18 i 30 sati započinje glazbeni program večeri.  Na velikom Pop rock koncertu nastupit će mladi dubrovački bendovi i glazbenici: Dapal, Tana i Marin, Quake 67,  O'Hara, SFT i Nianse.


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube