VIJESTI
14.08.2019 u 07:57

STAMBENI KREDITI ZA MLADE Subvencija za Dubrovnik, Župu i Konavle 30 posto

Ako želite iskoristili povoljnu priliku za rješavanje stambenog pitanja vrijeme je da pronađete stan ili kuću po vašoj mjeri. Nova runda subvencioniranih stambenih kreće od 10. rujna, a već je objavljena lista 12 banka s kojima je državna agencije (APN) potpisala ugovore o davanju kredita, piše Tportal. Provjerili smo i koliko iznosi postotak subvencije za područje Dubrovnika, Župe dubrovačke i Konavala. Zbog visokog indeksa razvijenosti stopa subvencije određena je na 30 posto. 


komentara  0

Sukladno zakonskim predispozicijama, na natječaj se možete prijaviti ako ste mlađi od 45 godina i u svom vlasništvu nemate nekretninu. Državna potpora odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po kvadratnom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Cijena od 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupni iznos kredita od 100.000 eura mogu biti i veći ali vam se u tom slučaju razlika ne subvencionira. Ako kupujete nekretninu prije javljanja na natječaj morate pronaći odgovarajući stan ili kuću i s prodavateljem potpisati predugovor.

Koliki će vam dio rate plaćati država ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem kupujete (gradite) nekretninu.

Subvenciju ostvarujete u prvih pet godina otplate kredita, a dodatne pogodnosti dobivate ako imate djecu. Uz ranije uvedeno produženje od dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete tijekom trajanja subvencije, ove godine trajnanje subvencije produžuje se za dodatnih godinu dana po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Dodatna pogodnost u korištenju ovih kredita su niže kamatne stope od standardnih na tržištu. Ove godine Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potpisala je ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,75 posto.

Prijave za kredite kreću 10. rujna kada će APN raspisati poziv koji će biti otvoren tri ili četiri tjedna. Ministar Predrag Štromar najavio je da će ove godine svi koji se prijave i imaju potpunu dokumentaciju dobiti subvenciju neovisno o broju prijava, stoji u članku Tportala, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje

Ministarstvo je objavilo i postotak subvencija prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita. Naime, iznos subvencije nije jednak za cijelu Hrvatsku, već se kreira po indeksu razvijenosti mjesta. 

Razina subvencije za Dubrovnik, Konavle i Župu dubrovačku zbog visokog indeksa razvijenosti iznosti 30 posto kredita, dok je subvencija za Korčulu i Lastovo određena na 33 posto. Za Ploče, Blato, Dubrovačko primorje, Lumbardu, Mljet, Orebić, Ston i Trpanj subvencija iznosi 36 posto. U Metkoviću, Opuzenu, Smokvici i Vela Luci ona iznosi 39 posto. 45 posto subvencija na krediti mogu dobiti oni koji se odluče za gradnju ili kupnju nekretnine u Janjini, Kuli Norinskoj i Slivnu, dok 48 posto subvencije kredita se može dobiti za Pojezerje. Najveći iznos subvencije se može dobiti u Zažablju, čak 51 posto. 

Cijelu popis subvencija po županijama možete pogledati ovdje. 


dubrovniknet team/Izvor: TportalFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube