LIFESTYLE
17.08.2019 u 09:31

Neobičan spisak knjiga zadarske spisateljice s adresom u Dubrovniku

Spisak knjiga koje bih izdvojila i kojima se uvijek vraćam. Teško je izdvojiti deset knjiga pa će ovaj spisak možda biti malo neobičan. Možda da krenem nekom kronologijom, svakako ovaj bi popis vjerojatno u nekom drugom trenutku bio drugačiji, ovakav je danas - napisala je spisateljica i voditeljica književnog programa Art radionice Lazareti, Staša Aras. Ovo je njen izbor.


komentara  0

1. Rudyard Kipling: Knjiga o džungli  (jedna od prvih knjiga koje su oživjele u meni pejzaž, čulni doživljaj prirode kroz jezik. Uvijek kad pomislim na bijeg od dosadne stvarnosti, raznih moranja, pomislim na Knjigu o džungli kao literarno utočište, neki magijski živi prostor, potpun I poseban, dubok… ma Knjiga o džungli je duboko čudo.)

2. William Faulkner: Krik I bijes (obrađujući u gimnaziji ovaj naslov, nikada nisam dala učenicima da čitaju nego sam ja čitala naglas i svaki bi mi put Faulknerov tekst bio svečanost. Čudesno putovanje tekstom u podsvjesno, atmosfera američkog juga, melodija jezika i teksta…)

3. Raymond Carver: Svi mi, sabrane pjesme (ova knjiga pjesama je moj stalni pratitelj, kako je i kada došla u moj život cijela je jedna priča, svakako Carverov glas i poetska funkcija jezika u njega mi jednostavno produbi dah i za tren promijeni stanje. Moj “zavodnik”)

4. Raymond Carver: Hoćeš li molim te ušutjeti, molim te (tu sam navela jednu zbirku, ali zapravo sve što je Carver ikada napisao stavila bih na vrh liste knjiga. Zapravo, ja jako volim američku književnost, posebno kratku priču I ovdje bih zaista mogla navesti i Salingera I Capotea itd. Flannery O Connor, Luciu Berlin, Hemingwaya…

5. Vesna Parun: Zore i vihori (navela sam prvu Vesninu zbirku, ali eto, opet je ona samo jedan naslov, a čitavo je Vesnino pjesništvo povlašten prostor ljepote duha i pjesništva).

6. Vesna Krmpotić: Dijamantni faraon (ovo je jedna od prvih knjiga u kojima se duhovnost i poezija te neposredan izraz i glas spisateljice preda mnom ostvario u spoju koji me odveo i dalje od izrečenoga)

7. Ivan Sergejevič Turgenjev: Lovčevi zapisi (opis prirode, prvenstveno a onda i odmjerenost stila i jezika, mir i stabilnost i nepretencioznost), naravno da je osim Turgenjeva tu mogao biti i neki drugi realist

8. Gunter Grass: Limeni bubanj (Roman s velikim R)

9. Daša Drndić: Leica format (Dašin je jezik, njezina književnost, predanost, prostor koji je svojim romanima oplemenila, učinila ga većim, širim, boljim, vrijednosti koje je i na koji način upisala u tekstove su meni kao neki udžbenici morala i smisla i književnosti, a Leica format mi je možda najbolji njezin roman

10. Bruno Schulz: Dućani cimetne boje, ovo je jedna posebna knjiga. U svakom je smislu posebna i ona i njezin autor i sve u vezi s njom. Zašto? Treba provjeriti!

Teško je bilo izdvojiti deset knjiga svih vremena, da je bilo deset romana ili deset zbirki poezije bilo bi lakše. Ovako bih i Ovidija i Borisa Viana spremila u isti koš, ali kad malo bolje promislim, pa to i je isti koš.
 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube