LIFESTYLE
21.08.2019 u 17:18

LADANJSKA ZDANJA: obitelj Bettera je kupama s Kule prekrila ljetnikovac u Mlinima i rastužila Lopuđane

Reportaža o obnovljenoj kuli iz 15. stoljeća na otoku Lopudu  podijeljena je puno puta na društvenim mrežama, a snimljene fotografije koje pokazuju vrhunski rad američkog arhitekte govore više od tisuću riječi. A kad se nešto puno dijeli, prilika je i za nešto naučiti. Pa je na fb stranici heritage_zupadubrovacka iznesen zanimljiv podatak kako je u prošlosti, prije nekoliko stoljeća i ta kula na Lopudu i ljetnikovac na predjelu koji nosi naziv Beterina u Mlinima, pripadala istoj obitelji. Riječ je o obitelji Bettera koja je jednim svojim činom razljutila Lopuđane....


komentara  0

Sigurno se pitate što je zajedničko kuli na Lopudu i ljetnikovcu Bettera u Mlinima, osim nekadašnjih vlasnika?

Povjesničar Josip Lučić je prenio jednu zgodu iz 18. stoljeća koju spominje kroničar Ivan Marija Matijašević, koji popisuje spomenike na Lopudu 1773. godine. Tako naš kroničar na kraju teksta navodi opasku kako je obitelj Bettera na žalost svih Lopuđana skinula krov s kule kako bi kupama popravili krov svoga ljetnikovca u Župi dubrovačkoj.

Danas je kula na Lopudu u privatnom vlasništvu i obnovljena je...a Beterina je ista... - stoji na stranici heritage_zupadubrovacka.

Zanimalo nas je malo više o obitelji Bettera, pa smo pronašli dio rukopisa Anke Duper koja je objedinjavala podatke i informacije o kućama i ljetnikovcima na području Župe dubrovačke. Ona piše:

Ova kuća pokraj mora sagrađena je od kamena s figurama u renesansnom stilu. Sa sjeverne strane je ulaz na prvi kat. Teren nije ravan nego se stubama silazi pored kuće kroz presvođeni hodnik do prizemlja kuće i do morske obale. Na pročelju prema moru s južne strane ima četiri prozora. U razini prvog kata na zapadnoj strani je terasa. Poviše kuće na terasastom tlu nalazi se vrt i jedna cisterna. Kući je pripadalo i veliko imanje u blizini kuće “Beterina”. Pučka obitelj Betera imala je svoj grb. Kad je 3. kolovoza g. 1770. Pero Betera došao na ljetovanje iz Dubrovnika u tu svoju kuću, našao je cisternu praznu, bez vode, pa se tužio knezu u Župi da mu je netko pokvario cijev kojom se puni cisterna vodom iz potoka, koji teče pored istočne strane kuće. Ta cisterna postoji i sada i puni se vodom kroz cijev iz istog potoka.

Od Betera, koji su boravili u ovoj kući, osobito je poznat Baro Betera (1770.-1852.) O njemu piše Josip Bersa: “Znamenita je osoba, kao tajnik Senata, osobito kao tajnik Republike toliko je volio život na selu, lov i ribanje, da je u svom dvorcu u Župi provodio sve slobodne časove i svoje posljednje dane”.

G. 1860. djeca Bara Betere (Petar, Marija i Petronela) prodala su ovu kuću i imanje Pavu Turčinoviću. Na imanju je živio i jedan kmet, koji je morao godišnje raditi u gosparevoj baštini 90 dana i još davati poklone gosparu. Te obaveze kmeta unesene su i u ovaj kupoprodajni ugovor, kad su Betere prodali imanje Turčinoviću.

Tako zapisuje gđa. Anka, a o Baru Bettera (1645.-1712.)  se još može pronaći i kako je bio religijski pjesnik koji je pripadao dubrovačkom baroknom pjesništvu, te kako je pripadao dubrovačkoj trgovačkoj obitelji. S majčine strane je bio i djed znamenitog znanstvenika Ruđera Boškovića.

Kad se usporedi današnji izgled dvaju ladanjskih zdanja, jednog u privatnom posjedu i drugoga o kojemu bi trebala brinuti lokalna zajednica, poželi se naći adekvatan vlasnik i za Beterinu.  

 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube