KULTURA
15.08.2019 u 13:11

HRBA priredila vrhunsku baroknu večer u Dvoru

Hrvatski barokni ansambl nastupio je pod ravnanjem dirigenta Hervéa Niqueta u atriju Kneževa dvora sinoć, 14. kolovoza izvodeći skladbe Georga Friedricha Händela i Georga Philippa Telemanna. Solisti na koncertu bili su orguljaš i čembalist Pavao Mašić, violinistica Laura Vadjon, ujedno i ravnateljica ansambla, te trubač Krešimir Fabijanić.


komentara  0

Ljubitelji barokne glazbe sinoć su u atriju Kneževa dvora uživali u vrhunskim izvedbama Händelovog Concerta grossa u d-molu i Koncerta za orgulje i orkestar u g-molu i F-duru te Telemannovog Koncerta za violinu i trubu u D-duru i Suite 'Hamburška plima i oseka' u C-duru. Povjetarac koji je ugodno rashladio festivalsku publiku, iznenadio je glazbenike pa je pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini pridržavao note tijekom treće glazbene točke, a simpatičan potez publika je nagradila velikim pljeskom. Ipak, vjetar nije ozbiljnije smetao pa je festivalska publika opušteno i koncentrirano uživala u dvosatnom koncertu koji je ispratila velikim aplauzom, a glazbenici su odsvirali i dodatak.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim  replikama. Dobitnici su brojnih nagrada, a među njima i nagrade Orlando 2014. godine. Zbog zanimljivih, stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. Ostvaruju suradnje s ponajboljim svjetskim umjetnicima iz područja rane glazbe, a jedan od njih upravo je i dirigent Hervé Niquet. Zahvaljujući temeljitoj naobrazbi koja obuhvaća čembalo, orgulje, glasovir, pjevanje, skladanje te zborsko i orkestralno dirigiranje, Niquet glazbi pristupa poput istinskog istraživača, vraćajući se njenom originalnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalan i rutinski pristup. Osnivač je ansambla Le concert spirituel koji danas slovi kao jedan od najutjecajnijih ansambala u području interpretacije barokne glazbe, a festivalska ga je publika imala priliku slušati u Dvoru 2014. godine.
 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube