KULTURA
17.08.2019 u 22:27

FOTO: Kulturna četvrt Lazareti ugostila je globalnu zvijezdu dizajna - izložba koju ne smijete propustiti

Izložba 'Mirko Ilić – Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn', kustosa Dejana Kršića i Marka Goluba, otvorila se večeras u Lazaretima. Mirko Ilić, i nakon više od četiri desetljeća stvaranja, još uvijek je jedan od najzanimljivijih grafičkih dizajnera i političkih ilustratora te uživa globalni zvjezdani status.


komentara  0

U Lazaretima su izloženi stripovi, ilustracije i plakati iz različitih faza Ilićeve karijere, s naglaskom na one nešto manje poznate nastale u posljednjih 10 do 15 godina.

Ilić je po Kršiću i Golubu, autor snažnih i pamtljivih slika, sposoban dozvati i 'najdramatičnije spoznaje o svijetu u kojem živimo bez doslovnosti i površinske ekspresivnosti' koji svojom ilustracijom ne 'ilustrira' događaj, tezu ili mišljenje, 'nego nam daje sliku koja pokreće naše razmišljanje o temi kao što zupčanik pokreće 'vrijeme' u nekom satnom mehanizmu, daje nam neočekivani rakurs na temu za koju nam se trenutak prije činilo da je dovoljno poznajemo'.

'Često se njegove ilustracije', ističu autori izložbe, ‘zaustavljaju u 'trenutku pred katastrofu'. Drama se ne eksplicira, nego potencira slutnjom.’Otud i naziv izložbe - 'Trenutak pred katastrofu', iz Ilićevog majstorstva političke ilustracije koje se ogleda i u tome da autor koristi strukturnu manjkavost metafore te u igru uključuje gledatelja koji sam mora 'završiti priču'.

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene države gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa.
Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.  Zajedno sa Stevenom Hellerom suautor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Milton Glaser objavio je knjigu The Design of Dissent.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube