KULTURA
19.08.2019 u 11:30

70 godina IGARA
"INFETANI" IGRAMA/ Đuro MARKET: Grad i Igre su nerazmrsivi Gordijski čvor!

Razgovor s gosparom Đurom Marketom, umirovljenim dubrovačkim hotelijerom, o sedam desetljeća Ljetnih igara, je poput gledanja dobrog i  dokumentarca o proteklim festivalskim zbivanjima. Točnije, to je iznimno vrijedan i zanimljiv sat povijesti o Gradu i Igrama i prohujalom vremenu. Prije svega zato što naš sugovornik doista spada među one ljude, među one Dubrovčane koji već desetljećima čine brojnu, stalnu, vjernu i samosvjesnu festivalsku publiku bez koje bi Igre teško opstale.            

Razgovarao: Luko Brailo


komentara  0

Kao dijete rođeno u Pilama, priča Market, moje rano djetinjstvo i kasniji osnovnoškolski i srednjoškolski dani prolazili su u okruženju pozornica Ljetnih igara. Pedesetih i šesdesetih godina prošlog stoljeća mi smo se Pilari igrali i provodili slobodno vrijeme na tadašnjoj Ljetnoj pozornici pokraj zgrade Preparandije, odnosno današnjeg IUC-a, te na Lovrjencu i parku Gradac. Bilo je to vrijeme početaka Ljetnih igara i mojih prvih susreta i dojmova vezanih za Hamleta, Ifigeniju, Plakira…

Tada sam se, što bi se reklo 'infeto Igrama, i pratim ih svih ovih godina. Kako sam sazrijevao tako sam spoznao, osobito gledajući Hamleta, da je kazališna umjetnost zapravo čarolija, i to posebno zbog ambijenata u kojima su se odigravale spomenute i druge predstave na Ljetnim igrama. To specifično ambijentalno kazalište je u Dubrovniku, proteklih desetljeća ali i danas kvalitetno prisutno. Nikako se ne mogu složiti s razmišljanjima kako će se ambijentalno kazalište u Dubrovniku, prije svega zbog potpuno drugačijeg vida turizma u odnosu na nekadašnje vrijeme, ugasiti. Dubrovački potencijali su, bez obzira na trenutačna zagušenja turističkog Grada ipak veliki, pa se najtoplije nadam da će umjetnici, gradske vlasti i oni koji privređuju u ovdašnjem turizmu pronaći načina kako se „akomodavat“ novim vremenima, ističe naš sugovornik.

Dodaje kako se ni u jednom trenutku ne smije zaboraviti neporeciva činjenica da „Ljetne igre znače neprocjenjivo puno i za Dubrovnik i za Hrvatsku“. Prozor u svijet koji se otvorio daleke 1950. godine je bio zvjezdani trenutak za naš Grad. Hvala dragim gosparima koji su u to vrijeme pokrenuli Dubrovačke ljetne igre. I kad se danas postavljaju pitanja trebaju li nam Ljetne igre moj je odgovor: Trebaju, itekako trebaju! One su Dubrovnik čvrsto usidrile na kulturnoj i umjetničkoj mapi svijeta, tu smo već punih sedam desetljeća. To su relevantne i respektabilne činjenice koje se nikako ne mogu zaobilaziti u raspravama o Ljetnim igrama i njihovoj budućnosti, naglašava Đuro Market.

Naš sugovornik, koji u podne ili u ponoć, može izgovoriti najznačajnije monologe iz Držićevih i Shakespearovih djela, u festivalske vrhunce iz dramskog programa Igara u proteklih sedam desetljeća izdvaja Hamleta. Statirao je više godina u Fotezovoj i postavi engleskog redatelja Denisa Carreya kada je „glumio“ jednog od Fortinbrasovih vojnika koji Hamleta iznose s lovrjenačke pozornice. Ne želi „arbitritati“ kojemu bi glumcu u ulozi danskog kraljevića dao primat, ali o dozesima Veljka Maričića, Jurice Dijakovića, Rade Šerbedžije, Dereka Jacobija, Daniela Day Lewisa… pa sve do Frana Maškovića u stanju je pričati satima.

Uz Hamleta u dramske vrhunce u proteklih sedamdeset godina Market izdvaja tri predstave redatelja Koste Spaića, i to Skupa, Dunda Maroja i Dubrovačku trilogiju. Izet Hajdarhodžić, Miše Martinović, Tonko Lonza, Milka Podrug Kokotović, Marija Kohn, Pero Kvrgić… i mnogi drugi glumci i glumice su tim predstavama Gradu, Igrama i hrvatskom glumištu podarili čudesna umjetnička ostvarenja, reći će naš sugovornik.

Osim dramskog Market je i veliki ljubitelj glazbenog programa Igara. Gotovo da i nema značajnijeg koncerta u atriju Kneževa dvora i ostalim pozornicama koje nije (od)slušao. Mi na trenutke zapravo nismo ni svjesni koje smo sve koncerte vrhunskih glazbenih umjetnika proteklih desetljeća mogli slušati u Gradu, napominje gospar Đuro. Dodaje kako je nevjerojatan popis vrhunskih hrvatskih i inozemnih interpreta, dirigenata, orkestara, zborova, baleta… koji su gostovali na Igrama.

Otišli bi udugo ali ću spomenuti samo nekoliko imena poput pl. Lovra Matačića, Milana Horvata, Antonija Janigra, Zlatka Balokovića, Ruše Pospiš Baldani, Zinke Kunc, Vladimira Ruždjaka, Ljiljane Molnar Talajić… Pa dalje:Bečki simfoničari, Češka, Dresdenska, Varšavska, Moskovska, Leipziška i ine druge filharmonije poput Berlinske s maestrom Herbertom von Karajanom… Tu su zatim Kiril Kondrašin, Benjamin Britten, Isaac Stern, Leonid Kogan, David i Igor Ojstrah, Mstislav Rostropovič, Zubin Mehta, Henryk Szeryng, Yehudi Menuhin,Marta Argerich, Svjatoslav Rihter, Vladimir Aškenazi…

Bez pretjerivanja, napominje Market, malo se koji festival u svijetu može pohvaliti tolikim brojem nastupa izvrsnih glazbenika i ansambala kao što je slučaj s našim Ljetnim igrama. Svemu tome je, po mome sudu, neprocjenjivo pridonijela ambijentalnost pozornica jedinstvenog Grada kakav je Dubrovnik. Očuvanje i njegovanje te tradicije je zadaća današnjih i budućih generacija Dubrovčana, reći će naš sugovornik.

Grad i Igre su spoj koji se predivno isprepliće punih 70 godina. Doživljavam ih kao Gordijev čvor, Grad i Igre su neraskidivo i nerazmrsivo vezani. Želim vjerovati da će, kao i do sada, ta veza i ubuduće biti jako čvrsta, poručio je na kraju razgovora gospar Đuro Market.                
 


FOTO: dubrovniknet team i Arhiv Ljetnih igaraFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube