VIJESTI
19.08.2019 u 21:02

SLOW FOOD – SREDIŠNJA EUROPA
Mreža gastronomskih puteva

U okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, stvorena je online platforma ˝Food Paths Network˝ (Mreža Gastronomskih Puteva), putem koje organizacija Slow Food namjerava predstaviti i podijeliti zajedničku metodologiju istraživanja, osnaživanja i promocije lokalnog gastro-kulturnog nasljeđa. Mreža gastronomskih puteva namijenjena je svim gradovima bogate gastronomske baštine kao svojevrsna metodologija razvoja koja se može primjenjivati, prilagođavati i unaprjeđivati diljem Europe.


komentara  0

Platforma

Mreža Gastronomskih Puteva nudi metodu rada koja uključuje model za praćenje i specifične treninge.

Model je testiran u pet gradova (Brno, Dubrovnik, Kecskemet, Krakow i Venecija) u okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, a sastoji se od tri faze:

- Identificirati: kroz istraživanje rekonstruirati povijesni, kulturni, društveni i ekonomski kontekst lokalnog područja;

- Zaštititi: dokumentirati usmeno i implicitno znanje te vještine na lokalnom području, putem terenskog istraživanja i video intervjua mapirati bioraznolikost proizvoda koji pripadaju lokalnom gastro-kulturnom naslijeđu;

- Valorizirati: povećati vrijednost niza dobara, znanja i tradicija, promovirati mehanizme upravljanja i promocije kojima se ova vrijednost može prenijeti korisnicima.

Trening nudi nekoliko najboljih praksi i smjernica za osnaživanje i promociju lokalnog gastro-kulturnog naslijeđa u četiri područja:

- Javne tržnice: kolektivno vođene tržnice poljoprivrednika na kojima tradicijski proizvođač direktno prodaje potrošaču;

- Prehrambena edukacija: poput inicijativa koje uključuju djecu, mlade i obitelji;

- Održivi turizam: turizam koji integrira povijesno i kulturno naslijeđe, zaštićena područja i poljoprivredna mjesta;

- Kulturni događaji: događaji koji se bave temama vezanim za hranu.

Gradovi koji žele primijeniti ovu metodologiju mogu nas kontaktirati slanjem upita na engleskom jeziku na e-mail adresu slowfoodce@slowfood.it. Ovim putem dobit će pristup jedinstvenom e-tečaju na kojem mogu saznati više o metodologiji i različitim načinima njezine implementacije i promoviranja svog gastronomskog naslijeđa.

Želimo što bolje testirati Mrežu Gastronomskih Puteva, stoga Vas molimo da nas obavijestite ukoliko mislite da bi ona mogla biti koristan alat za vaš  grad i ako mislite da bi ova metodologija mogla biti učinkovita u promociji gastro-kulturnog nasljeđa vašeg područja. 

Poveznica na e-platformu:  https://foodpathsnetwork.slowfood.com  


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube