LIFESTYLE
23.08.2019 u 07:54

Lopudske ruševine iz 15. stoljeća pretvorene u šarmantnu mediteransku vilu

Lopudska kula iz 15. stoljeća, o kojoj smo pisali prije nekoliko dana nije jedino remek djelo vrhunskog američkog arhitekta Stevena Harrisa na našem području. Pored kule, ovaj proslavljeni arhitekt i njegova kolegica Luciene Rees Roberts, uhvatili su se u koštac s renovacijom lopudskih kamenih ruševina, također iz 15 stoljeća, te ih pretvorili u šarmantnu mediteransku kuću za odmor, Villu San Spirito. 

 


komentara  0

Lopudska Villa San Spirito oduzima dah. Izvorno, nakupina ruševina iz 15. stoljeća, smještenih na blagoj uzvisini s koje se pruža neometani pogled na more, te otoke Šipan i Mljet, doživjele su svoju renesansu 2009. godine.

Nakon par uspješnih projekata, među kojima je i obnova kula na Lopudu iz 15. stoljeća, ruševine je kupio američki arhitekt Steven Harris, te ih obnovio  s kolegicom Luciene Lee Roberts.

Arhitekti su ruševinama koje su vapile za obnovom vidjeli veliki turistički potencijal, te su se upustili u jednogodišnje radove, iz kojih se rodila mediteranska ljepotica u kojoj se prošlost i sadašnjost savršeno nadopunjuju.

Renovatori su htjeli sačuvati izvornost i jednostavnog građevina, kao i njen duh. Vilu su nastojali što više uklopiti u okoliša, tako da odava dojam da je oduvijek bila dio lopudskog krajobraza.

Sudeći po fotografija u tome su i uspjeli. Kameno pročelje je u potpunosti sačuvano, dok je drveno krovište prilagođeno modernim zahtjevima. Interijer vile zahvaljujući kamenu i svijetlim tonovima odava dojam prozračnosti, dok moderni detalji ovu starinu stapaju s 21. stoljećem.

Arhitekti su uspjeli i u svojoj tržišnoj namjeni, pa se tako Villa San Spirito može iznajmiti. Osim spektakularne arhitekture, oni koji su mogu priuštiti boravak u ovoj kamenoj ljepotici mogu uživati u apsolutnoj privatnosti mediteranskog vrta, a na raspolaganju im je i je bazen. 


dubrovniknet team/ FOTO: Steven Harris ArchitectsFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube