KULTURA
22.08.2019 u 12:29

"Moraš shvatit da te Bog gleda, moraš dobro iskoristit svoj talenat koji ti je dao..."

„Kad je 1950. Dundo Maroje izveden na prvim Dubrovačkim ljetnim igrama, Ivo je Grbić sjedio u publici Ljetne pozornice na Gracu i već tada bilježio u svoj notes portrete glumaca. O čemu god da je tada razmišljao, sigurno nije niti izdaleka slutio kako će 2019. slaviti s Igrama njihov 70. rođendan te da će time ujedno slaviti i svojih 70 godina neumornog i neprekidnog likovnog praćenja ovog jedinstvenog festivala.“ stoji u uvodu predgovora izložbe „Marin Držić i Ivo Grbić: 70 godina zajedno na Dubrovačkim ljetnim igrama“. U Domu Marina Držića u tijeku je izložba ovog slikara, čiji su život i djelo čvrsto sljubljeni uz Grad, Igre i Držića, a sinoć su Dubrovkinje i Dubrovčani imali priliku razgledati izložbu uz pratnju samog umjetnika. 


komentara  0

Prisutnima je Grbić pokazao prvu programsku knjižicu s Igara tiskanu u rujnu 1950., kojoj su redaktori bili Cvito Fisković, Mihovil Kombol i Marijan Matković, a fotografije potpisuje Tošo Dabac. Grbić je tada imao 18 godina i to su bili njegovi umjetnički početci, a ujedno i početci današnjeg festivala.

Na izložbi, koja je otkrila samo mali dio njegovog stvaralaštva, Grbić se posebno zaustavio pred crtežom nedavno preminulog maestra Đela Jusića, kojega je odlučio pokloniti gradonačelniku, odnosno Gradu Dubrovniku. Portreti Predraga Vušovića-Pređa, Mani Gotovac, postave Dunda Maroja iz 1995., Skupa iz 1997., skice iz Tirene iz 1977. kao i brojni glumaci, koji su se „preselili kod sv. Petra“, svjedočanstva su o dugoj tradiciji i kolektivnom sjećanju Grada, vezanom za Igre i Grbića koji ih je svojim brzim potezima i talentom pratio i bilježio punih 70 godina.

"Ne smiješ falit, brzo uhvatiš momenat, linija ide bez puno predomišljanja. Moraš shvatit da te Bog gleda, moraš dobro iskoristit svoj talenat koji ti je on dao, nema brisanja pa ispravljanja", energično je Grbić sinoć objašnjavao prisutnima kako je u jednom potezu izvlačio te portrete glumaca i glazbenika u trenutku izvođenja predstave ili koncerta.

„Samo jednu godinu, kada je 1958. bio u vojsci, nije bio na Ljetnim igrama. Sve navedeno nagnalo nas je da Marinu Držiću i Ivu Grbiću u čast napravimo izložbu kojom se slavi njihovih zajedničkih sedam desetljeća neraskidive platonske ljubavi koja se odvijala na scenskim prostorima Igara. Budući da je 2008. bio spiritus movens u slučaju pokretanja obilježavanja 500. godišnjice Držićeva rođenja (1508. – 2008.), Dom Marina Držića ovom mu prilikom za taj plemeniti poticaj želi zahvaliti i na svoj način obilježiti neraskidivu sponu između Grbića, Držića i Igara“, kazala je kustosica izložbe Anita Ruso.

Iz Doma Marina Držića pozivaju sve Dubrovkinje i Dubrovčane da posjete izložbu do nedjelje, 25. kolovoza i prisjete se kroz crteže najstarijeg dubrovačkog slikara, gospara Iva Grbića veličanstvenih izvedbi Igara i Držićevih predstava, koje od 1950. obilježavaju Grad, njegove trgove, parkove, tvrđave.


dubrovniknet team/FOTO: Vedran LeviFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube