VIJESTI
22.08.2019 u 19:04

NJEMAČKA TELEVIZIJA: Dubrovnik je pred kolapsom

U popularnom jutarnjem magazinu ARD-a objavljen je petominutni prilog o tome kako "Dubrovniku prijeti katastrofa". Dubrovnik opisuju kao "hrvatsku Veneciju" te dodaju kako ove godine u tom gradu ima više turista nego ikada prije, donosi Index.hr.


komentara  0

Kao najveći problem navode se jednodnevni turisti, koji dođu prošetati gradom i fotografirati se, pa Dubrovnik - za koji podsjećaju da ga je UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom - najviše zbog njih pati od "pretjeranog turizma".

Novinar Christian Limpert ističe da gradske vlasti pokušavaju riješiti taj problem, no da stvari tek trebaju profunkcionirati. Navodi se da je Dubrovnik donedavno dnevno posjećivalo četiri-pet kruzera, no sada su dozvoljena samo dva.

ARD je razgovarao s njemačkim turistima koji su sišli s kruzera koji je rano ujutro pristao u Dubrovnik te ih pitao jesu li svjesni da je dolazak nekoliko tisuća ljudi odjednom u staru gradsku jezgru poput invazije, no turisti za to nisu pretjerano zabrinuti. Jedna turistica nudi objašnjenje da su došli rano te da bi invazija bila da su došli u špici dana.

No iako su ti njemački turisti poranili, ARD prikazuje prometnu gužvu koja, kako se izvještava, nastaje od prijepodneva svaki dan jer se taksijima, autobusima i autima pokušava doći što bliže starom gradu.

U prilogu se navodi i da je Dubrovnik omiljena destinacija jer se u njemu snimala popularna serija "Igra prijestolja" te se čini kako su turističke ture po gradu posvećene samo tome, a ne i samoj povijesti Dubrovnika.

Problem je i što se mnogi turisti žele fotografirati na stepenicama na kojima je u poznatoj sceni u seriji gola hodala Cersei Lannister, pa se čak i sami skidaju goli, naročito u noćnim satima. Građani kažu da je nemoguće živjeti u starom gradu.

ARD je razgovarao sa zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić, koja ističe da grad uvodi još strože mjere od 2021., kada će u staroj jezgri istovremeno moći biti samo četiri tisuće turista. No, neki građani ističu da Dubrovnik ipak živi od turizma i da ne treba treniranjem strogoće otjerati turiste na koje su se, kažu, odavno navikli.

Prilog završava konstatacijom da je teško očekivati kako će Dubrovnik i nakon svih novih mjera gradske uprave postati mirno mjesto bez gužvi, donosi Index.hr.

Video prilog njemačke televizije ARD možete pogledati ovdje. 

 

 


dubrovniknet team/Izvor:Index.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube