VIJESTI
23.08.2019 u 09:55

Pisac Rade Jarak: nekad su se mladi odgajali za kulturu, danas se odgajaju za "džunglu"

Rade Jarak, pisac i likovni umjetnik, Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom sinoć je u Lazaretima predstavio svoj roman "Suha palma" u sklopu programa „Književnost u Lazaretima". Kroz razgovor sa Stašom Aras, Jarak je među ostalim istaknuo kako smatra da su knjige danas u Hrvatskoj previše skupe i stoga za mnoge nedostupne te je publici svoju roman ponudio za svega 50 kuna. Obzirom da su bila tek tri primjerka, mnogi su ostali bez mogućnosti da je kupe.


komentara  0

Ovaj iznimno plodni pisac, koji je dosad napisao 21 knjigu, a čita se diljem prostora bivše države, pokušao je prisutnima opisati proces stvaranja, kazavši kako teme o kojima piše prvo istražuje, uspoređuje, o njima uči, prije nego što ih pretvori u riječi na papiru. Kazao je i kako mu je najteže završiti roman jer ga neke teme "počnu jesti". Objasnio je i kako je književnost sasvim posebna grana umjetnosti, čije je sredstvo jezik, koji obuhvaća sve, stoga mu se pisanje, usprkos likovnoj naobrazbi učinilo kao puno bolji medij za izražavanje. 

Jarak i danas slika, u periodima kad ne piše, iako je nekad, kaže, to mogao raditi istovremeno. Svoje pisanje vidi kao potragu za slobodom, a teme kojima se bavi uglavnom su međuljudski odnosi, smješteni u neki povijesni period. 

Dubrovnik je često mjesto radnje njegovih romana, jer ga pozna najbolje, no radnje se događaju i drugdje u Rijeci, Beogradu i Zagrebu, pa čak i u dalekom Buenos Airesu.

Jarak je autor teksta za vrlo uspješnu predstavu KMD-a „Duša od krumpira“ iz 2015. u režiji Ozrena Prohića  s Romanom Nikolićem u naslovnoj ulozi.

10 godina samostalno je vodio portal Knjigomat na kojem je otvorio platformu za objavu djela mladih književnika, smatrajući da izdavačke kuće u Hrvatskoj ne daju dovoljno prostora novim književnim generacijama.

Kao književne uzore navodi  Danila Kiša, Ernesta Hemingwaya, Franza Kafku. O današnjoj situaciji u društvu i obrazovanju istaknuo je kako mu se čini da su se nekad generacije odgajale za kulturu, dok su danas svi kriteriji spušteni te se mladi odgajaju za džunglu.

„Književnost u Lazaretima“ 30. kolovoza predstavlja mladog pjesnika i ovogodišnjeg dobitnika "Gorana" za mlade pjesnike Denisa Ćosića te dva pjesnika s rezidencije na Mljetu – Anteja Jelenića i Aljaža Koprivnikara. 


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube